H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

10 éves a Gyöngyösi Károly Róbert Campus Vöröskereszt

Utolsó módosítás: 2018. október 10.

Tíz évvel ezelőtt, hazánkban elsőként alakult felsőoktatási vöröskeresztes szervezet a Gyöngyösi Károly Róbert Campus jogelőd intézményében.

A világ legnagyobb humanitárius szervezete a Vöröskereszt és Vörös Félhold mozgalom jelenleg 190 országban van jelen, közel 100 millió önkéntes vesz részt a munkában. A mozgalom minden országban 7 alapelv mentén folytatja tevékenységét: emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség. Az 1881-ben létrejött Magyar Vöröskereszt munkájában szinte a kezdetek óta aktívan vesznek részt önkéntesek. A Magyar Vöröskereszt önkéntes szervezetei munkahelyeken, iskolákban, intézményekben jöhetnek létre, de a települések vöröskeresztes szervezetének munkájában is részt lehet venni. Az önkéntesek részt vesznek a Magyar Vöröskereszt tevékenységeiben: véradásszervezés, szociális segítségnyújtás, katasztrófa-készenlét és válaszadás, keresőszolgálat, elsősegélynyújtás, menekültügy, ifjúsági munka, egészségnevelés.

A gyöngyösi campus jogelőd intézményében 2008. szeptember 22-én alakult vöröskeresztes szervezet, amelynek célja a Magyar Vöröskereszt tevékenységeiben történő részvétel a helyi lehetőségekhez mérten – emelte ki Lakatos Márk mesteroktató a campus vöröskereszt tanárelnöke.

Faültetés a megalakulás alkalmából

Kiemelkedik a véradásszervezés: a campus vöröskereszt a 10 év során több ezer egység vért biztosított a gyógyító munkához, 7 alkalommal nyert első helyezést az országos felsőoktatási véradóversenyen.

Relikviák az elmúlt tíz évből

Önkéntesek a 2014/2015. tanévben

A campus vöröskereszt önkéntesei három ízben vettek részt elsősegélynyújtó versenyen, amelyből az egyik országos 10. helyezéssel zárult. Szükség esetén természeti katasztrófák idején is közreműködnek az önkéntesek: a 2010. évi edelényi és felsőzsolcai árvízkárosultak részére adománygyűjtést szerveztek, közreműködtek a gyermekek gyöngyösi táboroztatásában.

Adománygyűjtés árvízkárosultak részére

Az egy évtized során több mint 200 önkéntes hallgató és munkatárs áldozta idejét a tevékenységek ellátásához. A 2018/2019. tanévben jelenleg 11 hallgató és munkatárs vesz részt önkéntesként a szervezetben, amelynek a campus bármely hallgatója és közalkalmazottja tagja lehet. Tanévenként négy alkalommal szervezünk Campus Véradást, továbbá rendszeres, ötödik éve tartó határon átnyúló eseményünk a májusi csíksomlyói önkénteskedés Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonában – emelte ki Lakatos Márk, aki maga is ötvenszeres véradó.

Önkéntesek 2016. májusában a csíksomlyói Szent István Otthonban Böjte Csaba ferences szerzetessel

Kertészkedés Csíksomlyón

A kis csapat és az ellátott feladatok hozzájárulnak a tagok embertársaik iránt érzett felelősségük és szociális érzékenységük alakításához. Az önkéntes hallgatók és munkatársak tevékenysége az Eszterházy Károly Egyetem társadalmi felelősségvállalásához járul hozzá.


< Vissza