H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

10 éves a Ká-Ró Színkör

Utolsó módosítás: 2019. december 10.

Nagyszabású, egész estés műsorral és néhány emlékezetes pillanatot bemutató fotókiállítással készül egy kettős évforduló megünneplésére Czigány Marianna, a Gyöngyösi Károly Róbert Campus színkörének művészeti vezetője. A novemberi gálaműsor egyik apropója, hogy 10 évvel ezelőtt alakult meg a Ká-Ró Színkör. Az esemény megünnepléséhez a művészeti vezető korábbi társulata, a 20 évig működő egykori Berze Színkör tagjai is csatlakoznak majd.

A színház, az irodalom, a versek és a zene szeretetét szeretné továbbadni színjátszóinak az átélt élményeken keresztül Czigány Marianna. A Ká-Ró Színkör művészeti vezetője immár 30 éve dolgozik Gyöngyösön nap mint nap ezért a célért.

A múlt
Czigány Marianna 1989-ben, a Berze Nagy János Gimnáziumban kezdte el megvalósítani elképzelését, amiért azóta is töretlen lelkesedéssel, lendülettel és elhivatottsággal dolgozik. A Berze Színkör a gyöngyösi gimnázium irodalom, színház és a színjátszás iránt érdeklődő fiataljait fogta össze 20 éven keresztül. A diákok minden évben új darabot tanultak, többek között vígjátékot, drámát, népi darabot és még egy, a gimnázium életéről szóló musicalt is színpadra állítottak. Műsoraikat nem csak iskolatársaiknak, tanáraiknak és szüleiknek adták elő, hanem városi ünnepségeken és minősítő versenyeken is. Szolnok, Székesfehérvár, Eger, Miskolc, Debrecen, Derecske, Gyula. Az ország minden pontján megfordultak és nem is akármilyen eredményekkel tértek haza. Számos alkalommal kaptak díjat legjobb női és férfi alakításért és legjobb színpadképért, a szép magyar színpadi szövegmondásért, illetve 2007-ben a művészeti vezető a Legjobb Rendező, a Legjobb Rendezésért díjat kapta.

A jelen
A Berze Színkör művészeti vezetője 2009-ben elköszönt az intézménytől, és még abban az évben a Károly Róbert Főiskolán kezdett el dolgozni. A Ká-Ró Színkör 20 fővel alakult meg az intézmény hallgatóiból. A tevékenység és a kitűzött célok nem változtak, csupán a korosztály. Czigány Marianna kiemelte: meg kellett tanulnia, hogy más egy középiskolásokból álló, és más egy fiatal felnőttekből álló csapattal dolgozni. Míg a kamaszoknak még alakulóban van a személyiségük és számos tanácsra, iránymutatásra van szükségük a színpadi munka során, addig a főiskolás, vagy egyetemista hallgatók már felnőtt emberek kreatív ötletekkel, önálló gondolatokkal és tapasztalattal. Esetükben már gyakran előfordul, hogy a saját elképzeléseik is beleépülnek egy-egy darabba.

A színkör minden alkalommal készül nemzeti ünnepeinkre, vettek már részt városi ünnepségeken is, valamint képviselték az intézményt hazai és nemzetközi fesztiválokon egyaránt. Szereztek már több ezüst és bronz minősítést, kaptak már díjat legjobb férfi és női alakításért egyaránt, és nyertek már nemzetközi fesztivál különdíjat versmondásért is.

Nemzetközi társulat
Érdekesség, hogy a színkör munkájába 3 évvel ezelőtt bekapcsolódtak a gyöngyösi campus külföldi hallgatói is. Lelkesedésüknek és lelkiismeretességüknek hála a művészeti vezető nagyon szeret velük dolgozni. A Magyarországon tanuló fiatalok fontosnak érzik, hogy részt vegyenek a magyar nemzeti ünnepek alkalmából összeállított műsorokban is. Előtte természetesen tájékozódnak arról, hogy mi is történt például 1848. március 15-én. Mivel forradalom és szabadágharc többnyire az ő hazájukban is volt, át tudják érezni ezeknek a történelmi eseményeknek a fontosságát.

Dupla jubileum
Mivel 2009-ben a Berze Színkör 20 éves jubileumi gálaműsorának megszervezésére nem került sor, Czigány Marianna úgy döntött, hogy a Ká-Ró Színkör 10 éves évfordulója kapcsán utólag megünneplik azt az évfordulót is. A novemberi műsort így az egykori gimnazisták és főiskolások, valamint a jelenlegi hallgatók közös, egész estés műsora adta. A repertoárban helyet kapnak jelenetek az elmúlt 30 év folyamán színpadra vitt legsikeresebb darabokból, valamint egy kiállítással elevenítik majd fel a legemlékezetesebb pillanatokat. Bár a novemberi dátum távolinak tűnik, sok teendő vár még a művészeti vezetőre. Az egyik legkomolyabb munka a csapat összehozása lesz, ugyanis az egykori tagok közül ma már sokan nem Gyöngyösön élnek és dolgoznak.

A munkájáért 2013-ban Pro Progressio Díjat kapott Czigány Marianna bízik benne, hogy a színjátszás nemcsak a színpadon juttatja élményekhez a fiatalokat, hanem a megszerzett tapasztalatok és a tudás a hétköznapi életben, például egy állásinterjún, vagy egy vizsgán is segíteni tudja a boldogulásukat.

szöveg: Nagy Réka


< Vissza