H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

A magyar őshaza és a vándorlás kutatásának eredményei

Utolsó módosítás: 2018. november 22.

A Károly Róbert Akadémia Klub novemberi előadása is sok új ismerettel gazdagította a rossz idő ellenére is megjelent lelkes hallgatóságot.

Dr. Türk Attila régész a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa leszögezte, hogy a magyar őstörténet kutatása nemcsak magyar belügy, számos külföldi kutatás érinti a témát, ezért nagyon fontos a nemzetközi együttműködés, egymás eredményeinek megismerése. Legújabb könyv ezen a szakterületen: Olekszij Komar ukrán régész műve - A korai magyarság vándorlásának történeti és régészeti emlékei címmel.

Az előadó a magyar őshaza és a vándorlás kutatásának új eredményeit osztotta meg a hallgatósággal: kiderült, hogy az őshaza pontos területi kiterjedésének meghatározása folyamatban van és lehet, hogy jóval nagyobb volt mint azt eredetileg gondolták, kérdések vetődnek fel az elindulás közvetlen okainak meghatározásában, a Levédiai állomás meglétével(lehet, hogy Etelközzel együtt kell kezelnünk), valamint a Kazár birodalomhoz fűződő viszonyunk kapcsolatában is. Az előadó több régészeti leletekkel nem alátámasztható berögződött álláspontot is igyekezett árnyalni: kettős honfoglalás, székelyek hamarabb érkeztek a Kárpát-medencébe, a Kárpát-medence megszállásához használt hágók kérdése.


< Vissza