H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Agrárkutatási előadások a Magyar Tudomány Ünnepén

Utolsó módosítás: 2019. december 10.

Az Eszterházy Károly Egyetem 2019-ben is csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia által koordinált Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz. Az intézmény négy campusa ezen apropóból novemberben mintegy 40 tudományos és művészeti programot kínál. Az Agrártudomány és Vidékfejlesztés iránt érdeklődők 15 előadást hallgathattak meg a gyöngyösi campuson 2 szekcióban.


Az agrárszektor fejlesztési lehetőségei, a vadászattal kapcsolatos tények és tévhitek, a fürj állománynagyságának felmérése. Többek között ezekről a témákról is hallhattak előadásokat azok az oktatók, szakemberek és hallgatók, akik A vadgazdálkodás és a vidékfejlesztés időszerű kérdései szekciót választották.


Dr. Tóth László a Vidékfejlesztési és Tájgazdálkodási Intézet intézetigazgatója hangsúlyozta, kivétel nélkül aktuális témájú előadások kerültek a programfüzetbe. Az érdeklődők informálódhattak például a Magyarországon 3 évvel ezelőtt bevezetett tájegység vadgazdálkodás és a tájegységi fővadászi rendszer működéséről, ami hatékonyabbá teszi az országban működő 1500 vadgazdálkodási egység működését. Emellett szó volt a valamikor még vadászható, ám az állomány drasztikus csökkenése miatt védetté nyilvánított fürjekről, egy másik előadó pedig tévhiteket próbált eloszlatni azáltal, hogy rávilágított a vadgazdálkodás és az orvvadászat közti különbségekre.


A szekcióban délután a vidékfejlesztés sajátos és fontos kérdései kerültek előtérbe. Szó volt a mezőgazdasági és ipari szakmák felnőttképzésben betöltött szerepéről és a területi különbségekről, a helyi termékekről, valamint a sport életminőségre gyakorolt hatásának vizsgálatáról egy vidéki település példáján keresztül.


A Magyar Tudományos Ünnep alkalmából megszervezett másik workshop a Kutatás-fejlesztés és innováció: Az EFOP 3.6.1 projekt agrárkutatási eredményeinek hasznosítása a mezőgazdasági gyakorlatban címet kapta. A szekció előadásai egyrészt a Kompolti Kutatóintézetben végzett agrárkutatásokkal, elsősorban a növénynemesítés eredményeivel foglalkozott. Az érdeklődők megismerkedhettek a kompolti árpanemesítéssel, a kompolti árpafajták jelenlegi szerepével és a gazdálkodók szemszögéből az üzemi teljesítményükkel. A másik témakör a komplex tápanyagutánpótlást célzó termékeket, az ezekkel végzett kompolti kutatásokat és a gazdálkodók gyakorlati tapasztalatait foglalta össze. A fejlesztők, forgalmazók bemutatták a FUMAG és CARBONBOR lombtrágya termékcsaládokat és a Mikro-Vital baktériumkészítményeket is.


Dr. Fodor László, az Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kar dékánja hangsúlyozta, fontos, hogy a minél szélesebb körű gyakorlati hasznosíthatóság érdekében a szakmában dolgozók megismerkedhessenek a kutatóintézetben elért eredményekkel, hiszen a hatékony szaktanácsadás csak saját, gyakorlati tapasztalatok alapján képzelhető el. Ezt a célt szolgálta a tudomány ünnepe alkalmából szervezett workshop is.

szöveg, fotók: Nagy Réka


< Vissza