H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Az autizmusról

Utolsó módosítás: 2019. március 28.

Az autizmus spektrumzavar felismeréséhez szeretett volna segítséget nyújtani óvónőknek, tanároknak, szülőknek és minden érdeklődőnek Méhész Ágnes az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán. Az Apró Lépések Egyesület autizmus szakos gyógypedagógusa előadásában az elfogadás fontosságára is felhívta a figyelmet.

Az átlagostól eltérő világlátás, kommunikációs problémák, a társadalom által felállított szabályok megértésének és alkalmazásának nehézségei és a hétköznapi életben előforduló váratlan helyzetekhez való nehézkes alkalmazkodás. Többek között ezekkel a dolgokkal szembesülnek nap, mint nap az autizmussal élő személyek.

A szakemberek tapasztalatai alapján egyre több családnak kell megtanulnia együtt élni ezzel az állapottal. Pontos megnevezése autizmus spektrumzavar, hiszen számtalan megjelenési formája van, skálája a súlyos fogyatékosságtól az enyhe szociális készség zavaráig terjed.

Az autizmusra utaló tüneteket a szakemberek már 2-3 éves kor körül fel tudják fedezni, mégis előfordulhat, hogy a szülők csak az óvodában, vagy általános iskola alsó tagozatában szembesülnek azzal, hogy gyermekük különbözik az átlagostól. Például nehezen alakít ki kortárs kapcsolatokat, vagy a megszokottaktól nagyon eltérően játszik. Méhész Ágnes szerint éppen ezért lenne fontos, hogy a pedagógusok ilyen jellegű képzést is kapjanak. Ugyan az orvostudomány jelenlei állása szerint nincs gyógymód az autizmus spektrumzavarra, ám korai felismeréssel és mielőbbi, szakemberek által végzett fejlesztéssel jó eredmények érhetőek el – ezeket természetesen az egyén szintjén kell érteni.

A Keresztesi Koppány és felesége által megalapított Apró Lépések Egyesület célja a pedagógusok munkájának segítése mellett többek között az, hogy egy támogató közösséget kovácsoljon azokból a családokból, akik autizmussal élő gyermeket nevelnek. Mindezek mellett sokat tesznek annak érdekében is, hogy a társadalom tagjai megismerjék ezt az állapotot, elfogadóvá váljanak és megértsék, hogy a családok és az érintette számára egyaránt a legnagyobb segítséget a tolerancia és a pozitív szemlélet jelenti.

fotó, szöveg: Nagy Réka


< Vissza