H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Az érzelmek története

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 05.

Társadalomtörténeti konferencia az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán

A Hajnal István Kör – Társadalomtörténeti Egyesület, a magyar történésztársadalom több mint három évtizede létező szakmai szevezete, 2017. augusztus 31-e és szeptember 2-a között Gyöngyösön, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusával közösen immár 31. alkalommal rendezte meg éves konferenciáját, aminek témaköre idén az érzelmek története volt. A egyetemes történettudományban is alig több mint egy évtizede meghonosodott kérdéskörről Magyarországon ez volt az első, átfogó, nagyszabású és nagy érdeklődést keltő tudományos tanácskozás.
A 120 kutató – történész, levéltáros, szociológus, pszichológus, politológus – részvételével lezajlott, három napos interdiszciplináris tudományos konferenciát 2017. augusztus 31-én 13.00 órakor Bujdosó Zoltán rektorhelyettes és Tomka Béla a HIK elnöke nyitották meg. A megnyitót követő plenáris ülésen Kiss Balázs politológus a politikatudomány és az érzelmek viszonyáról, Klaniczay Gábor történész a mentalitástörténet és az érzelmek történetének összefüggéseiről, Erős Ferenc pszichológus pedig az érzelmek történelemben játszott szerepéről tartott előadást.
A három nap során, a 16 szekcióban, 98 előadás hangzott el, amelyek többek között az identitás és a másság, a család és gyermek, a barátság és közösség, a szerelem és a házasság, a vallás és a nemzeti érzések, az öröm, harag, gyűlölet, a félelem, fájdalom, elmúlás és a háború kérdéseit vizsgálták az érzelmek történetének kérdései és szempontjai felől közelítve.
A hagyományoknak megfelelően a konferencia keretében került sor a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal társadalomtörténészek munkásságát elismerő Benda Gyula-díj átadására, amit 2017-ben Demmel Józsefnek ítéltek oda „Pánszlávok a kastélyban. Justh József Turóc megyei alispán és a szlovák nyelvű magyar nemesség elfeledett története" című munkájáért. Szeptember elsején tartotta meg a Hajnal István Kör - Társadalomtörténeti Egyesület éves közgyűlését is.

 


< Vissza