H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Az orosz nyelv nemzetközi napja

Utolsó módosítás: 2020. június 08.

A Budapesti Orosz Kulturális Központ és az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa, az oroszajkú közösség képviselőinek bevonásával koszorúzási ünnepséget szervezett az Orosz nyelv nemzetközi napja alkalmából.


Becslések szerint a világon több mint 260 millió ember beszéli az orosz nyelvet. Többségük számára Alexndr Szergejevics Puskin születésnapja, június 6-a fontos dátum, hiszen 2010 óta ekkor ünnepeljük az Orosz nyelv nemzetközi napját. Az orosz az egyik legszélesebb körben beszélt nyelv – hatodik a nyelvet beszélők száma és nyolcadik a nyelvet anyanyelvként beszélők száma alapján. Ezekkel a gondolatokkal kezdte ünnepi beszédét a Budapesti Orosz Kulturális Központ igazgatója, Eduard Anatoljevics Szokolov.


Az oroszországi egyetemekkel meglévő és fejlődő oktatási kapcsolataink, a Stipendium Hungaricum, az Erasmus programokon, valamint az önfinanszírozásban campusunkon tanuló oroszajkúak száma növekszik, mint ahogy a világ különböző országaiból érkező külföldi hallgatók száma is. Ezzel nemcsak hazánkban ismerhetik meg a fiatalok az orosz nyelvet és kultúrát, de jól tükrözi nyitottságunkat is Európa keleti része felé – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Bujdosó Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem campusokért felelős rektorhelyettese.


A Puskin születésének 121. évfordulója alkalmából megrendezett koszorúzási ünnepségen beszédet mondott Gyimesi Zsuzsanna is. Az ELTE Rusztikai Kutatási és Módszertani Központjának vezetője elmondta, csodálatos dolognak tartja, hogy miközben az orosz fiatalok éppúgy a világhálón élik mindennapjaikat, mint bármelyik haladó európai és Európán kívüli országban felnövő kortársaik, ugyanakkor a klasszikus költészet szeretete nem kopott ki belőlük.


Dr. Bujdosó Zoltán szerint bár Puskin több mint 180 éve, hogy testileg meghalt, de valamennyi műve és eszméje olyan friss, hogy minden újabb nemzedék is kortársának érezheti.


A koszorúzást követően prot. Kim Nyikolaj, a Hévízi Ortodox Egyházközösség apátja megáldotta a gyöngyösi campus udvarában álló Puskin szobrot.


A program verses, zenés műsorral zárult, melyen fellépett Xenia Zaharova-Volovik szóló népdal-énekes, valamint minden önként jelentkező előadhatta Puskin egy művét orosz, magyar, vagy angol nyelven.

szöveg, fotók: Nagy Réka


< Vissza