H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Bemutatkozik a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

Utolsó módosítás: 2019. december 10.

Az Eszterházy Károly Egyetem három campusán, három képzési szinten van lehetőség gazdaság- és társadalomtudományi ismeretek elsajátítására. Az egyetem legnépszerűbb szakjai közül több is stabilan, évek óta erről a karról kerül ki. Bizonyos szakokon a hallgatók választhatják a duális képzési formát és egyre több szakon van lehetőségük angol nyelvű képzésre is jelentkezni. Ezek komoly versenyelőnyhöz juttathatják őket a későbbiekben a munkaerőpiacon.

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar oktatási tevékenységét három intézet koordinálja. Ezekből kettő – a Gazdaságtudományi és a Társadalomtudományi Intézet – Egerben, az Üzleti Tudományok Intézete pedig Gyöngyösön működik. A leendő hallgatóink az egyetem Egri Campusán és a Gyöngyösi Károly Róbert Campusán egyaránt választhatnak üzleti felsőoktatási szakképzéseket (FOSZ), alapképzéseket és mesterképzéseket is, sőt egyes alap- és mesterképzéseket angol nyelven is indít a kar.

Dr. Csáfor Hajnalka, a kar dékánja kiemelte: a képzések zöme ugyan üzleti jellegű, de az egri Társadalomtudományi Intézetben szociálpedagógia alap- és mesterszakon is tovább lehet tanulni, a Sárospataki Comenius Campuson pedig turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzést hirdetnek már negyedik éve.

Egerben gazdálkodás és menedzsment, emberi erőforrások, gazdaságinformatikus és turizmus-vendéglátás alapszakok indulnak, melyek – az emberi erőforrások szak kivételével – felsőoktatási szakképzési formában is választhatók.

A Gyöngyösi Károly Róbert Campuson a már említett alapszakok közül az emberi erőforrások kivételével minden szak választható, továbbá a pénzügy és számvitel, valamint a kereskedelem és marketing alapszakok és felsőoktatási szakképzési szakok is. Ezeken felül Gyöngyösön három mesterképzés: a turizmus-menedzsment, vállalkozásfejlesztés és vezetés és szervezés indul magyar és angol nyelven egyaránt. Utóbbi idegen nyelven két alapszakra: a gazdálkodási és menedzsmentre és a turizmus-vendéglátásra is lehet jelentkezni. Csáfor Hajnalka elmondta: a Stipendium Hungarikum Programnak köszönhetően évről-évre egyre több nemzetközi hallgató tanul a kar idegen nyelvű alap- és mesterszakjain, de a képzési forma a magyar hallgatók számára is lehetőséget nyújt arra, hogy nemzetközi környezetben és idegen nyelven, de itthon végezzék tanulmányaikat. A kiemelkedő színvonalú oktatás, a családias légkör és a hallgatóközpontúság hozzájárul ahhoz, hogy a hallgatók tovább vigyék a gyöngyösi campus jóhírét.

A pótfelvételi eljárásban sokan a felsőoktatási szakképzéseket választják, de mindazon képzésekre jelentkezhetnek a leendő hallgatók, amelyekre a rendes eljárásban nem adtak be jelentkezést, és amelyen a felvételhez elegendő pontszámmal rendelkeznek. Csáfor Hajnalka hangsúlyozta, hogy ha valaki elvégez az egyetemen egy FOSZ-t, akkor a megszerzett kreditek háromnegyedét beszámíttathatják, ha később az adott szakhoz tartozó alapképzésen szeretnék folytatni tanulmányait. Fontos viszont, hogy a felsőoktatási szakképzést követő felvételi eljárásban is meg kell szereznie a hallgatónak azt a pontszámot, amivel felvehető az alapszakra.

Csáfor Hajnalka kiemelte még, hogy a kar szakjainak az elvégzésével a végzett hallgatók előtt a lehetőségek széles tárháza nyílik meg a munkaerőpiacon, és a megszerzett tudás és kompetenciák birtokában értékes és keresett munkavállalókká válnak, akik már kezdetben is magas fizetésre számíthatnak. Beszámolóját azzal egészítette ki, hogy a karra jellemző a hallgatóközpontú, gyakorlatorientált oktatás, amelyre a jövőben is komoly hangsúlyt kívánnak helyezni.

Arra a kérdésünkre, hogy miért jó eszterházysnak lenni, Kaplonyi Benjámin, turizmus-vendéglátás szakos hallgató válaszolt:

„Nekem itt az EKE-n a Gazdaságtudományi Kar számtalan feledhetetlen emléket nyújtott és még nyújtani is fog, ami miatt egy percig sem bántam meg, hogy ide jelentkeztem. A turizmus-vendéglátás szak, melyre én járok, csupa lelkes, odaadó, megértő és professzionális oktatót, kooperatív hallgatókat, és egy családias hangulatot, légkört hozott az életembe. Ami még emeli a szak színvonalát, hogy duális képzési formában is elérhető, így élve a lehetőséggel, elméleti oktatás mellett, éveken keresztül a gyakorlatban is elsajátíthatom ismereteimet. Mást nem is mondhatnék, csak azt, hogy: szeretlEKE."

Zaja Barbara gazdálkodási és menedzsment alapszakos hallgató is elmondta, mit jelent számára eszterházy-snak lenni.

„Számomra az Eszterházy Károly Egyetem egy olyan intézmény, melynek kapuit 6 év után is boldogan lépem át. Az egyetem elvégzését követően magabiztos Közgazdászként állhatok a munka világába. Az oktatóink magas szintű tudása és szeretete teszi érdekessé és szerethetővé a még sokszor nehéznek tűnő számításokat. Az, hogy kis csoportos bontásban tanulhatjuk a főbb tárgyakat, csoportos munkában és egyénileg is lehetőséget nyújt abban, hogy kipróbáljuk magunkat és saját tapasztalatot szerezve sajátítsuk el a megszerzett tudást. Az egyetemi évek alatt a szakmai fejlődés mellett a közösségi életet is fontosnak tartom, hiszen életünk legszebb évei az egyetemi évek és ez idő alatt szerzett emlékek. A Hallgatói Önkormányzat aktív tagjaként törekszem a meglévő hagyományok megtartására és újak teremtésére, legyen az a Felezőbál vagy éppen a Tánc Ramazúri, melyek az elmúlt évek alatt hallgatótársaim kedvelt rendezvényeivé nőtték ki magukat. Mindemellett a nemzetközi hallgatótársaim integrációs és interkulturális beilleszkedésében segédkezem a HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózatában, hiszen fontosnak tartom, hogy a külföldről érkező hallgatótársaim is teljes értékű Eszterházys hallgatóként töltsék nálunk a képzési idejüket. Az egyetem a lehetőségek kapuját is megnyitotta előttem, hiszen álmodtam egy Cheerleader csapatot, melyet megalapítva már 19 másik lelkes hallgatótársammal együtt öregbíthetjük egyetemünk hírnevét! Merj nagyot álmodni és valósítsd meg az Eszterházy Károly Egyetemen! Legyenek az egyetemi éveid a legszebbek!"

A kar több szakján is elérhető duális képzési formával később, egy önálló cikkben foglalkozunk.

A pótfelvételi július 29-től augusztus 7-ig tart!

Böngészd képzési kínálatunkat a felvi.hu-n és ismerkedj meg szakjainkkal részletesebben a felvi.uni-eszterhazy.hu oldalon!

Csatlakozz hozzánk közösségi oldalainkon:
- Facebook: Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campus
- Instagram: unigyongyos
Légy te is eszterházys!


< Vissza