H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Bemutatkozik a Természettudományi Kar

Utolsó módosítás: 2019. december 10.

Az Eszterházy Károly Egyetem Természettudományi Kara tíz alapszakkal, két diszcplinális mesterszakkal, több mint 20 tanári mesterszakkal, közel negyven osztatlan tanári szakpárral, duális képzéssel, és egy felsőoktatási szakképzéssel várja a jelentkezőket.

Az Eszterházy Károly Egyetem Természettudományi Karán (TTK) 5 intézet: a Biológiai Intézet, a Matematikai és Informatikai Intézet, a Sporttudományi Intézet, a Földrajzi és Környezettudományi Intézet, valamint az Élelmiszertudományi Intézet foglalkozik az osztatlan tanár, az alap és mesterszakok gondozásával.

Pénzesné dr. Kónya Erika, a kar dékánja elmondta: a sport- és rekreációszervező, a testnevelő tanár és programtervező informatikus is a TTK legnépszerűbb szakjai közé tartozik. Mindezek mellett az osztatlan tanári szakot is egyre több fiatal választja, de várják a jelentkezőket a természettudományi terület szakjai is, úgymint a biológia, a földrajz, a fizika, a kémia, a környezettan és a matematika is.

A számítógépek és az okostelefonok széleskörű felhasználásának köszönhetően egyre több informatikai végzettségű szakemberre van szükség a munkaerőpiacon. Ezt az igényt szem előtt tartva a programtervező informatikus alapszakot Egerben és Sárospatakon, felsőoktatási szakképzéses formában pedig Gyöngyösön, Jászberényben és Sárospatakon is választhatják a jelentkezők.

A környezettan és programtervező informatikus szakokra jelentkezők választhatják a duális képzési formát is, ami azt jelenti, hogy az elméleti tudást az egyetemen sajátítják el a hallgatók, gyakorlati tapasztalatokat azonban a partnerintézményeknél szereznek. Ilyen például a ZF Hungária, az Aventics, a Bosch, az Egererdő Zrt., a Pevik Kft., az Energo Plusz Kft., Eger önkormányzata, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a felsőtárkányi önkormányzat, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Kormányhivatal.

Az egri Leányka úti épületekben minden feltétel adott a naprakész tudás megszerzéséhez. Hallgatóink bekapcsolódhatnak szakmai projektekbe, Tudományos Diákköri Konferenciákon vehetnek részt és tarthatnak előadásokat, valamint kiállításokat szervezhetnek. A TTK szoros kapcsolatban áll a Kutatásfejlesztési Központtal, így az ott zajló munkálatokkal is megismerkedhetnek tanulmányaik során. Az oktatást változatossá teszik a képzésekhez tartozó terepgyakorlatok, szervezett túrák, szakmai napok és szakhetek.

A diplomával rendelkező fiatalok gyógynövény ismereti szakreferens, fogyasztóvédelmi, a megújuló energiaforrásokkal, valamint a logikai játék és információtechnológiával foglalkozó továbbképzéseken vehetnek részt.

Arra a kérdésre, hogy miért érdemes az Eszterházy Károly Egyetem Természettudományi Karára jelentkezni, Ruszkai Nóra tanár szakos hallgatót kérdeztük.

„Tanár szakos hallgatóként több karral és szaktanszékkel állhatsz kapcsolatban. Én a Természettudományi Kar földrajz-matematika szakos hallgatója vagyok. Fontosnak tartom, hogy olyan vezetőség irányítása alatt működjenek a tanszékek, akik képesek hidat képezni a hallgatók és az oktatók között. Pénzesné Dr. Konya Erika dékán asszony vezetésével ez a mi karunkon teljes mértékben megvalósul. Mindkét szakomon megtaláltam azokat az oktatókat, akik példaképként szolgálhatnak és a szakmai fejlődésemhez nagymértékben hozzájárultak. Ez minden tanszékre igaz, ahol a képzésem során megfordultam. Tanár szakos hallgatók képzésében a Pedagógia Kar is fontos szerepet vállal, és a Pedagógusképző Központ segíti a tanárjelölteket, igazgatja a gyakorlati képzésüket. Sok pozitív élményt szereztem az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájában, ahol megfigyelőként és kistanárként is részt vehettem az iskola hétköznapjaiban. Most a képzésem vége felé látom, egyetemünkön egyre fontosabb a gyakorlati képzés, a módszertani ismeretek fejlesztése, és a felsőoktatási szintnek megfelelő ismerete. A legfontosabb a tanári szakma esetén az, hogy a tanárjelöltet ne hagyja el a lelkesedése, és örömmel kezdjen bele a tanári pályába. Én izgatottan kezdem meg utolsó félévemet, amit már egy külső iskolában töltök el. Azoknak ajánlom a tanárképzést és azt, hogy az Eszterházy Károly Egyetemen tanuljanak tovább, akik kellemes, támogató közegben akarnak felkészülni a hivatásukra."

A kar több szakján is elérhető duális képzési formával később, egy önálló cikkben foglalkozunk.

A pótfelvételi július 29-től augusztus 7-ig tart!

Böngészd képzési kínálatunkat a felvi.hu-n és ismerkedj meg szakjainkkal részletesebben a felvi.uni-eszterhazy.hu oldalon!

Csatlakozz hozzánk közösségi oldalainkon:
- Facebook: Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campus
- Instagram: unigyongyos

Légy te is eszterházys!

 


< Vissza