H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Bemutatkozik az agrártudományi és vidékfejlesztési kar

Utolsó módosítás: 2019. március 06.

A Károly Róbert Campus ad otthont az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karának. Gyöngyösön több mint 55 éve van jelen az agrár-felsőoktatás.

Az Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kar három képzési szinten kínál továbbtanulási lehetőséget modern és természetközeli környezetben. A kar (EKE-AVK) 2 éves képzési idejű felsőoktatási szakképzési szakjain választható az általános agrár ismereteket közvetítő mezőgazdasági felsőoktatási szakképzés. Történelmi gyökerekből táplálkozik a szőlész-borász felsőoktatási szakképzés, hiszen a kar a Mátrai Borvidék központjában található. Mindkét felsőoktatási szakképzést kínálja a kar nappali és levelező tagozaton. A szőlész-borász felsőoktatási szakképzés sárospataki képzési hellyel is választható.

A mérnöki oklevél kiadásával záruló 3,5 éves képzési idővel rendelkező alapképzési (BSc) szakok széleskörű agrár-ismereteket fednek le: kertészmérnöki, mezőgazdasági mérnöki, vadgazda mérnöki és vidékfejlesztési agrármérnöki szakok választhatók. Ezek képzési helye Gyöngyös, míg a szőlész-borász mérnöki alapképzési szak egri és sárospataki képzési helyszínnel választható. Egyes szakokon mélyebb ismereteket adó - gyógy- és fűszernövények, agrár-környezetgazda, növénytermesztő-növényvédő, helyi gazdaságfejlesztő, településgazda specializációk is választhatók. Angol nyelven a mezőgazdasági mérnöki szakon van lehetőség tanulmányokat folytatni külföldi hallgatókkal.

Duális képzésben a kertészmérnöki, mezőgazdasági mérnöki és szőlész-borász mérnöki szakok választhatók. A karon a vidékfejlesztési agrármérnöki (MSc) mesterképzési szakon van lehetőség egyetemi szintű oklevelet szerezni. Valamennyi szak választható nappali és levelező munkarendben. A gyakorlati ismeretek megszerzését a tangazdaság, a Fleischmann Rudolf Kutatóintézet, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, az Erdőtelki Arborétum, laboratóriumok valamint üzemlátogatások biztosítják. Valamennyi szakhoz kapcsolódóan van lehetőség külföldi részképzésre és a gyakorlat teljesítésére az Erasmus+ programban.

A diplomával már rendelkezők részére a hulladékgazdálkodási szaktanácsadó és a precíziós mezőgazdasági szakmérnök ill. szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakok nyújtanak új és mélyebb ismereteket. E szakokat levelező tagozaton hirdetjük.

A Gyöngyösi Károly Róbert Campus korszerű infrastruktúrával, esztétikus parkkal, modern környezetben és családias hangulatban várja a jelentkezőket, épületeik akadálymentesítettek. Hallgatóik rendelkezésére áll menü és al'a carte kínálattal a Károly Róbert Étterem továbbá egy snack bar. A campus könyvtára 30 ezer kötettel várja a hallgatókat. A távolról érkező nappali és levelező tagozatos hallgatók kérésre modern környezetben 2 vagy 3 ágyas, barátságos és kényelmes szobákban kapnak elhelyezést a Károly Róbert Diákotthonban, amely a campustól 15 perc sétával érhető el. Ugyanitt rendelkezésre áll sportcentrum, de Gyöngyös városa és a Mátra is kínálja a sportolási lehetőségeket. A campus nyelvvizsgaközpontként is működik, ELTE Origó, TIT-TELC, KJE TársalKODÓ, Language Cert, KITEX és KJE GazdálKODÓ nyelvvizsga teljesíthető.

A szabadidő hasznos eltöltését több öntevékeny kör segíti. A Mátrai Borvidék nyújtotta környezetben a Bor Klub minden képzési terület hallgatója részére nyitva áll, hogy a kulturált borfogyasztás továbbá a borászat és a gasztronómia világába kalauzolja az érdeklődőket. A campus Gyógynövény Klubja rendezvényeire és külföldre is szervezett szakmai utazásaira a gyógy- és fűszernövények iránt érdeklődőket várja. A MátraVidék Klub a vidék, a vidéki térségek sajátos gazdasági-társadalmi folyamataival, és vidék fejlődését elősegítő eszköztárral ismerteti meg a hallgatókat. A Ká-Ró Színkör a színjátszás és szereplés iránt érdeklődő hallgatókat vonzza. A Campus Vöröskereszt önkéntesei véradást szerveznek félévenként két alkalommal, emellett szükség esetén szociális tevékenységet is végeznek. Hallgatóink érdekképviseletét ellátó Campus Hallgatói Önkormányzat által szervezett események - gólyatábor, gólyabál, focibajnokságok, majális, szabadidős kirándulások - a hallgatók rendszeresen visszatérő rendezvényei.

A Mátra kapujának is nevezett Gyöngyös az M3 autópálya mellett található, de tömegközlekedéssel is könnyedén elérhető a fővárosból és a környező régiókból.

Böngészd képzési kínálatunkat a felvi.uni-eszterhazy.hu oldalon! Ne feledd, a felsőoktatási felvételi jelentkezési határideje február 15-e!

Csatlakozz hozzánk közösségi oldalainkon:
- UniEszterházy - EKE
- Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campus

Légy te is eszterházys!

Fotó: Szántó György, Kakuk Dániel, Balogh Tibor

 


< Vissza