H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Betlehemi csillagok

Utolsó módosítás: 2019. december 12.

Betlehemi csillagok címen nyílt kiállítás Oláh Zoltánné csuhé- és szalmafonó munkáiból, karácsonyi díszeiből pedig vásár a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson.


Nagyon fontos, hogy decemberben az ember lassítson és lélekben is felkészüljön a karácsonyra, ne csak az év végi hajtást követően fáradtan, kihajtva belezuhanjon az ünnepekbe. Ennek az egyik titka, ha minőségi időt töltünk a számunkra kedves emberek társaságában, időt szakítunk a családtagokra és a barátokra. A Betlehemi Csillaghoz hasonló rendezvények mindezek mellett segítenek abban is, hogy a kollégák a hétköznapokból kiszakadva beszélgethessenek egymással és közösen készüljenek a karácsonyra. Hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Bujdosó Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem campusokért felelős rektorhelyettese.


A kiállítást Sánta Ferencné nyitotta meg, aki röviden ismertette Oláh Zoltánné munkásságát. A mai napig aktív alkotó, 1997-ben ismerkedett meg a csuhékészítés és a szalmafonás fortélyaival. Munkái az ország számos pontján, sőt, határainkon túl is megtekinthetők, mint állandó kiállítási tárgyak - például Törökszentmiklóson, Kisújszálláson, Komáromban, Várpalotán, Kenderesen, Bécsben és Mariazell-ben.


Munkáit számos alkalommal bemutatta már önálló kiállítás keretein belül is, többek között Szolnokon, Mohorán, Mátrafüreden és Gyöngyösön. Népmese című pályázati anyaga pedig Erdélyben, Benedek Elek szülőházába van kiállítva.


A méltatást követően Oláh Zoltánné is köszöntötte az érdeklődőket. Elmondta, bár nem lenne szabad ilyen sokat ülnie, ha megszállja az ihlet, nincs más választása, alkotnia kell. Előfordul, hogy reggel 8 órakor nekilát a munkának, amibe képes annyira belefeledkezni, hogy este 10 óráig abba sem hagyja.


Az alkotó hangsúlyozta, ezt a munkát csak úgy szabad csinálni, ha az ember szereti. Hiszen ez nem pénzkereseti lehetőség, hanem hobbi, szerelem. Nagyon sok időt kell az alkotásra fordítani ahhoz, hogy az ember minőségi, szép szobrocskákat, díszeket tudjon készíteni. Ráadásul amikor a több órás munkától teljesen kiázik és kireped a keze, akkor kényszerpihenőre szorul. Számára ezekben az időszakokban nem a sebek okozzák a legnagyobb fájdalmat. A tétlenséget sokkal nehezebben viseli.


A kiállítás megnyitóján fellépett a Bene Egylet dalköre. A csoport Antalné Zoboki Anna vezetésével énekelt magyarul és latinul klasszikus karácsonyi dalokat.


Ezt követően csuhéból és szalmából készült karácsonyi díszekből nyílt vásár a campus könyvtárában, valamint a szervezők egy pohár meleg teával és süteménnyel is kedveskedtek a programra ellátogatóknak.

szöveg, fotók: Nagy Réka


< Vissza