H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Bolyai-Gauss-Lobacsevszkij világkonferencia a Gyöngyösön

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 04.

Két évtizeddel ezelőtt, 1997-ben Bolyai-Gauss-Lobacsevszkij (BGL) elnevezéssel új világkonferencia sorozat indult, amelynek témája tradicionálisan a három matematikai géniusz közös kapcsolódási pontja, a nemeuklideszi geometria, illetve annak hatása a mai modern fizikára.

A X. jubileumi konferencia megrendezésére a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem és az Eszterházy Károly Egyetem szervezésében Magyarország nyerte el a jogot, így a BGL 2017 konferenciának augusztus 21-26. között az Eszterházy Károly Egyetem Károly Róbert Campusa adott otthont. A konferencia tiszteletbeli elnöke Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke volt. Az évek során a BGL-konferenciasorozat előadói Japántól az Egyesült Államokig szinte minden földrész számos országából érkeztek. Az idén a legtávolabbi előadónk Ausztráliából érkezett, a legtöbb előadó Ukrajnát képviselte, a legnyugatibb pedig Hollandiából jött.

A konferencia célja tehát áttekinteni a nemeuklideszi geometriához kapcsolható legújabb eredményeket. A hagyományos szakmai programokon túl azonban idén bővült a megvitatott tudományos témák száma. Új elemként jelent meg a gravitációs hullámokkal foglalkozó szekció, illetve nagy teret kapott a nagyenergiás fizikai eredmények diszkutálása is. A konferencia záró napján a természettudományok modern ismeretterjesztési lehetőségeit is megismerhették a résztvevők.

A konferencia honlapja az alábbi linken érhető el, ahol az odalátogatók az egyes előadásokat is megtalálhatják:
https://indico.cern.ch/e/bgl17/

A szervezőbizottság elnöke Csörgő Tamás fizikus, az Európai Akadémia tagja, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, az Eszterházy Károly Egyetem kutatóprofesszora, társelnöke Novák Tamás, az Eszterházy Károly Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, tudományos titkára pedig Csanád Máté, az ELTE TTK Atomfizikai Tanszékének egyetemi docense.


< Vissza