H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Campus véradás

Utolsó módosítás: 2019. október 09.

A Gyöngyösi Károly Róbert Campus hallgatói, oktatói és dolgozói a 2019/2020-as tanévben első alkalommal nyújthattak segítő kart a Magyar Vöröskereszt kiszállásos véradásán. Az idei év harmadik véradásán közel negyvenen jelentkeztek véradásra, közülük heten első alkalommal.


Egy tanulmányi év során 4 alkalommal szervez véradást a Gyöngyösi Károly Róbert Campus. Az intézmény ilyenkor nem csak a helyszínt biztosítja. Az önkéntes vöröskeresztes hallgatók immár 10 éve nyújtanak aktív segítséget az esemény előkészítésében és lebonyolításában is.


A gyöngyösi campus oktatói ezúttal is jó példával jártak elől. A nap folyamán többen első alkalommal jelentkeztek donornak, de voltak olyanok is, akik már rutinos véradóknak számítottak.
Segítő kart nyújtott Dr. Bujdosó Zoltán is. A gyöngyösi campus főigazgatója több mint negyvenszeres véradó. Véleménye szerint példamutatással lehet leginkább a fiatalokat ösztönözni - igaz ez a véradásra is.


1 tűszúrás, 450 ml levett vér és akár 3 megmentett élet. Kevesen tudják, mit is jelent pontosan az „Adj vért és ments meg 3 életet" szlogen. A donor által leadott egy egység vérből 3 féle vérkészítményt állítanak elő. Nem mindegy ugyanis, hogy valakinek véralvadási gondok, égési sérülések, vagy nagyobb vérveszteség miatt van szüksége vérkészítményre.


A Eszterházy Károly Egyetem társadalmi felelősségvállalásának is része a véradás. 2 évvel ezelőtt az egyetem szenátusa úgy döntött, támogatja azokat a hallgatókat és dolgozókat, akik donornak jelentkeznek. Így ma már a véradás napján a véradók felmentést kapnak az óralátogatás, munkavégzés alól.

szöveg, fotó: Nagy Réka


< Vissza