H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Campustól campusig tekert Nagy Réka

Utolsó módosítás: 2019. május 14.

Teljesítette a több mint ötven kilométert a gyöngyösi és az egri campus között Nagy Réka, az egyetem pr- és kommunikációs ügyintézője. Céljairól és az útról mesélt.

Még egyszer foglald össze kérlek, hogy milyen céllal indultál útnak campustól campusig?
A Karitatív kerekezés jótékonysági sportolójaként idén a karácsondi parasportolót, Dobos Rékát támogatom. A sportos, motorozásért és karatéért rajongó karácsondi lány életét 2014-ben egy autóbaleset gyökeresen megváltoztatta, kerekesszékbe került. Az első céljai között szerepelt, hogy folytathassa a karatét, amit a baleset előtt 12 évvel kezdett el és versenyszinten űzött. A kitartó és kemény munkának köszönhetően Réka már 2017-ben kerekesszékes karate magyarbajnok és stílus világbajnok lett. Azóta is rendszeresen szerepel eredményesen hazai és nemzetközi versenyeken. Legutóbb 2019. 04. 27-én világkupa győztes lett. Középtávú célja pedig az, hogy paralimpikon lehessen. A versenysport miatt Réka széke sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint egy átlagos felhasználóé, ezért szükségessé vált a csere. Az új kerekesszék 1,5 millió forintba kerül, amiből 900.000 Ft-ot támogat az OEP. Célom, hogy segítsek előteremteni az önerő jelentős részét.

Milyen útvonalon jöttél, milyen "kitérőket" tettél?
Összesen 54,6 km-t tettem meg (610 m szintemelkedéssel). A gyöngyösi campusról indultam Dr. Bujdosó Zoltán, a Károly Róbert Campus főigazgatója, felesége, kisfia, Hiesz György, Gyöngyös város polgármestere és a Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskoláinak futó csapata kíséretében. A futók a város határáig tartottak velem, a kerékpáros kis csapat pedig Gyöngyössolymosig. Utam során fogadott dr. Lénártné Benei Anikó, Abasár polgármestere, akinek személyesen is meg tudtam köszönni, hogy a település önkormányzata is fogadott örökbe kilométereket. Ezt követően már csak rövidebb pihenőket tartottam Egerig.

Sikerült teljesíteni a kitűzött (anyagi) célt?
Igen, sikerült! Május 13-án ugyan még "csak" 69.000 forint volt az alapítvány számlaszámán, ám az Arany János Általános Iskola és a Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskolájának igazgatói tájékoztattak a náluk szervezett gyűjtések részeredményeiről. Azok alapján túl is szárnyaltuk a 100.000 forintot, alig több mint egy héttel az idei kampány indulása után! Vagyis örökbefogadóra talált a Campustól campusig figyelemfelhívó karitatív kerekezés mind az 50 km-e.

Az akciódon túl is támogathatja, aki szeretné, Rékát - hogyan teheti ezt meg?
Igen, a gyűjtés ezzel még nem ért véget, hiszen a végső célom az idei évre bevállalt 152 versenykilométerem értékesítése is. Összesen 404.000 forinttal szeretném Rékát támogatni. Lesznek még figyelemfelhívó kampányok – például 3 éve dolgozom már együtt gyöngyösi edzőtermekkel, akik minden évben komoly segítséget nyújtanak a kilométerek értékesítésében. Magánszemélyként bárki fogadhat örökbe kilométert (1 km = 2.000 Ft). Ezzel kapcsolatban minden információ megtalálható a Karitatív kerekezés Facebook-oldalán.

Hol és mikor tekersz legközelebb?
Június 23-án indulok a Tour de Zalakaros teljesítménytúrán, így a Campustól campusig út során megtett 50 km mellé gyűjtök újabb 60 km-t, amit örökbe lehet fogadni. Ezt követően augusztus 3-án indulok a Velencei-tavi túraduatlonon (37 km), majd szeptember 15-én a Velence Maratonon (55 km). Ezek mellett természetesen folyamatosan edzek.

Végül egy kicsit még mesélj a Karitatív kerekezés filozófiájáról, motivációjáról.
2016-ban a Gyöngyösi TV szerkesztő-riportereként készítettem egy interjút egy jótékonysági sportolóval és az általa támogatott kisfiú édesanyjával. A történet még egy héttel később is dolgozott bennem. Segíteni szerettem volna és nem csak annyival, hogy hírt adok a kezdeményezésről. Akkor jöttem rá, hogy a hobbimmal, a kerékpározással és egy kis plusz befektetett munkával segíthetek másoknak. Nem gondolkoztam sokáig, belevágtam. Én egy csatornának tartom magam, aki összeköti a segítőkész embereket azokkal, akiknek támogatásra van szükségük. Rengeteg pozitív élménnyel gazdagodtam 2016 óta a Karitatív kerekezésnek hála. Lelkileg hatalmas töltést adnak a pozitív élmények, az elért kis részeredmények, illetve a végcél teljesítése, vagy éppen túlszárnyalása. Új embereket ismertem meg és barátokat szereztem. Van egy mondás, amit amikor először olvastam nagyon megfogott és egy kicsit életfilozófiámmá is vált: „Ha veszel, megtelik a kezed. Ha adsz, megtelik a szíved."

fotók: Dávid Péter, Kakuk Dániel


< Vissza