H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Educatio 2020

Utolsó módosítás: 2020. január 10.

Megnyílt a 20., jubileumi Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, melyen idén is részt vesz az Eszterházy Károly Egyetem. Az érdeklődők intézményünk standjánál oktatóinktól és hallgatóinktól részletes tájékoztatást kaphatnak képzéseinkről.


Hány pontra van szükség ahhoz, hogy valaki bekerülhessen az általa választott szakra? Az alapképzés, a felsőoktatási szakképzés, vagy a duális képzési forma lenne a legjobb választás? Tudja majd hasznosítani a végzett hallgató a munkaerőpiacon a képzésen megszerzett tudást? Számos, a fentiekhez hasonló kérdés foglalkoztatja a továbbtanulás előtt álló fiatalokat.


Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás célja, hogy megkönnyítse a döntés meghozatalát. A rendezvény 20 éve köti össze a felsőoktatási intézményeket az érdeklődőkkel, akik így egy helyen kaphatnak választ minden kérdésükre. Idén közel 200 kiállító, közel 80 hazai és külföldi felsőoktatási intézmény mutatkozik be, köztük az Eszterházy Károly Egyetem egri, gyöngyösi, jászberényi és sárospataki campusa is.


A kiállítás három napja alatt az Eszterházy Károly Egyetem standjánál az érdeklődő fiatalok, szülők és pedagógusok egyaránt feltehetik az őket foglalkoztató kérdéseket oktatóinknak és hallgatóinknak, akik személyre szabott tanácsokkal látják el őket.


Palkovics László innovációs és technológia miniszter a 20. Education Nemzetközi Oktatási és Szakkiállításon bejelentette, a korábbi 455 pontról 400-ra csökkentik az állami ösztöndíjas képzésben a maximális pontszámokat. Elmondta, hogy az eddigi oktatáspolitikai intézkedéseknek köszönhetően több hallgató kap esélyt egyetemi vagy főiskolai tanulásra.


Dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese a vele készített interjúban elmondta: mindössze egyetlen lényeges változás van az idei felvételi eljárásban, az, hogy alap- és osztatlan képzésre legalább egy emeltszintű érettségi vizsga teljesítésével jelentkezhetnek a diákok. Vannak képzések, melyekhez bármely tárgyból elfogadják az emeltszintű érettségit, de vannak olyan szakok, képzési területek is, melyeken a meghatározott tantárgyi körből szükséges letenni az emeltszintű érettségit. Dr. Vanó Renáta hangsúlyozta: a felvi.hu oldalon, a Felvételi tájékoztatóban minden fontos információt megtalálnak a jelentkezők.


– A felvi.hu az a platform, ahol minden információ megtalálható. A jelentkező itt tud regisztrálni az E-felvételi rendszerbe, ahol minden teendőjét elvégezheti a felvételivel kapcsolatban – tudatta. Kiemelte továbbá a határidők fontosságát: február 15-én éjfélig van lehetőségük jelentkezni a diákoknak, kizárólag az E-felvételin keresztül. Nagyon fontos határidő a február 20-a, ameddig a hitelesítést is el kell végezniük Ügyfélkapun keresztül, vagy postai úton.

A felsőoktatási elnökhelyettessel készített interjúban szó esett továbbá a duális képzésben rejlő lehetőségekről. Dr. Vanó Renátától megtudhattuk: informatikai, műszaki, gazdaságtudományi, természettudományi képzési területeken, valamint szociális munka szakon egyaránt választhatók duális képzések.


– A duális képzés háromszereplős: a felsőoktatási intézmény, a vállalat, illetve a hallgató vesz részt benne. A hallgató képzésével párhuzamosan, a képzés teljes ideje alatt dolgozhat egy adott vállalatnál, munkaviszonnyal rendelkezik, tehát tanulmányai végén már nem csak diplomával, hanem szakmai gyakorlattal is rendelkezik – árulta el. Hozzátette: ez egy nagy vállalás, elhatározás, mely ugyanakkor számos előnnyel jár.


Az Educatio Kiállításon kollégáink ma és szombaton is várják az érdeklődőket. Akik nem tudnak ellátogatni egyik nap sem a rendezvényre, feltehetik továbbtanulással kapcsolatos kérdéseiket, és hasznos információkkal gazdagodhatnak az Eszterházy Károly Egyetem egri, gyöngyösi, jászberényi és sárospataki campusainak nyílt napjain.

Fotó: Balogh Tibor

 


< Vissza