H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Egyetemi borkóstoló Gyöngyösön

Utolsó módosítás: 2018. november 12.

Hegyi Ádám, az Eszterházy Károly Egyetem piacra készülő borászatának vezetője elhozta Gyöngyösre a Károly Róbert Campusra a híres egri borvidék borait, azon belül is az egyetemünk által készített nektárt, hogy nemzetközi hallgatóink is megízlelhessék és megismerhessék azokat.

A hallgatók nagy figyelemmel és jó hangulatban kóstolták végig az öt tételből álló borkülönlegességeket, melyet, Waseem Al Khoury szíriai hallgatót idézve, számos hasznos információt és még több érdekességet osztott meg velük Hegyi Ádám. A campuson eltöltött ideje alatt ez a kóstoló tetszett neki a legjobban.

Orosz hallgatónk Daria Borodina a következőképpen vélekedett a kóstolóról: Magyarország méltán világhírű kitűnő borairól és ez alól Egyetemünk sem kivétel – Az Eszterházy Károly Egyetem saját borokkal is rendelkezik. Magyarországon már az ókor óta folyik bortermesztés mely az idő előre haladtával egyre modernebb technikával készült, tradícióit megtartva azóta is töretlen sikernek örvend. A gyöngyösi és az egri campus nemzetközi és magyar hallgatói számára az Egyetem lehetőséget biztosított, hogy egy barátságos és kötetlen hangvételű borkóstoló keretein belül megismerjék a vidék vörös és fehér borait, valamint az Egyetem saját borát is.

Minden bor egyedi ízvilággal, zamattal, lecsengéssel és utóízzel rendelkezik, mely vacsorák és meghitt esték ideális kísérője lehet. Éghajlat, hőfok, termőföld – mind-mind sarkalatos pont egy bor ismérve során. A bor alkoholtartalmát például a forró is meghatározhatja, következésképpen a globális felmelegedés miatt a bor alkoholtartalma magasabb lesz. Az Eszterházy Károly Egyetem borászatán a szőlőtermesztéstől a termék értékesítéséig gondos figyelem kíséri a borkészítés folyamatát. Mivel a legjobb minőségű szőlő kerül felhasználásra a termelés során, így a végtermék is a legjobb minőségű lesz.

A borkóstoló egy rendkívül népszerű és jó lehetőség nemzetközi és magyar hallgatók számára, hogy megismerjék a borkészítés folyamatát és betekintést nyerjenek az Egyetem különböző tevékenységi köreibe is.


Fotó: Balogh Tibor

You can read the article in English here


< Vissza