H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Életvédelem

Utolsó módosítás: 2019. május 09.

A bioetika és az orvostudomány válaszai címmel tartott előadást az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán az Akadémiai Estéken Dr. Rojkovich Bernadette, a Magyar Bioetikai Társaság elnöke.

„Kapunk tárva, a szívünk még inkább." Munkahelye, a Budai Irgalmasrendi Kórház jelmondatával kezdte előadását Dr. Rojkovich Bernadette. A reumatológus és klinikai farmakológus szerint az intézmény hitvallása megfelelően tükrözi azt, amit az egészségügyi dolgozóknak munkájuk során szem előtt kéne tartaniuk. Az előadót mindig is érdekelték a betegjogok, valamint az orvos és a páciens közti bizalmas kapcsolat kiépítése. Ezért végezte el az egészségügyi szakjogász képzőt, ahol kapcsolatba került a bioetikával.

A bioetika interdiszciplináris tudomány. Hatással van rá többek között az orvostudomány, a biológia, a jog, a szociológia, a filozófia és teológia is. A társaság - saját meghatározása szerint - különös figyelmet szentel az élet tiszteletének és védelmének, az emberi jogok megvalósításának elősegítésére, az orvosi etika gondjaira, valamint a társadalom és a gazdaság etikai kérdéseire, az emberek kölcsönös megbecsülésének alapján. A Magyar Bioetikai Társaság szem előtt tartja a keresztény hagyományokat és figyelemmel van más eszmei irányzatok szempontjaira is.

Dr. Rojkovich Bernadette előadásában ismertette a bioetika legfontosabb kérdéseit. Beszélt arról, hogy a betegnek jogában áll ismerni az orvosi beavatkozások kockázatait. Kitért a gyermekhez való jog kérdéskörére is, melyben érintett olyan sokak által sokféleképpen megítélt témákat, mint az abortusz, a magzat élethez való joga és az anya önrendelkezési joga, valamint az egyedül álló anyák, vagy azonos nemű párok gyermekvállalása. Mindezek mellett beszélt az úgynevezett életvégi döntésekről is. Ilyen az aktív- és a passzív eutanázia, valamint a hospice ellátás is, ami segít visszaadni a halál méltóságát.

Az etikai bizottság elnöke szerint a bioetikai kérdések megválaszolásakor nagyon fontos az orvosi etika alapelvek szem előtt tartása:
- Az élet és az emberi méltóság tisztelete
- Jót tenni a betegeknek és nem ártani nekik
- Egyenjogúság és kölcsönös bizalom az orvos-beteg és orvos-orvos kapcsolatban
- A beteg önrendelkezésének tisztelete
- Igazságosság
- A betegek fokozott védelme

Az előadó az 1995-ben a Vatikán által kiadott egészségügyben dolgozók chartájával zárta előadását, mely szerint „Az élet szolgálata annak segítését, támogatását jelenti egészen annak befejezésééig. A legfontosabb segítség a szeretetteljes jelenlét."

szöveg, fotó: Nagy Réka


< Vissza