H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Global Cooking Night

Utolsó módosítás: 2019. március 29.

Ételkóstoló, énekes és táncos produkciók. Egymás kultúrájával ismerkedhettek meg a Global Cooking Night program keretein belül a gyöngyösi és az egri campus külföldi hallgatói. A megyeszékhelyen már komoly hagyománya van ennek a rendezvénynek, Gyöngyös azonban most adott otthont neki első alkalommal.

A képzeletbeli világkörüli gasztrotúra évekkel ezelőtt néhány Egerben tanuló külföldi hallgatónak köszönhetően indult útjára. Az ösztöndíj programoknak köszönhetően Magyarországon tanuló fiatalok kezdetben a kollégiumban látták vendégül egymást, hogy megismertessék társaikkal hazájuk ételspecialitásait. A kezdeményezés pedig hamar kinőtte magát. Ma már a Global Cooking Night az Eszterházy Károly Egyetem egyik legnagyobb nemzetközi rendezvénye.

A Gyöngyösi Károly Róbert Campus első alkalommal adott otthont a programnak. Jelenleg közel 40 ország hallgatói tanulnak a városban, az ételbemutatón pedig 12 nemzet specialitásait lehetett megkóstolni. Voltak, akik csak desszertet kínáltak, más nemzetek azonban főételeket és különféle salátákat is készítettek.

Résztvevő csapatok:
- Ghána
- Jordánia - Palesztina
- Kambodzsa
- Laosz
- Magyarország
- Mongólia
- Oroszország
- Portugália
- Románia
- Törökország
- Ukrajna

Az este folyamán a csapatok a közönség és a zsűri szavazataiért is versengtek. A hallgatóktól és oktatóktól végül a jordán és palesztin fiatalokból álló csapat kapta a legtöbb szavazatot, a zsűrinek pedig a kambodzsai menü ízlett a legjobban.

A Global Cooking Night az évek alatt kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát. Ennek megfelelően Gyöngyösön is könnyűzenei dalokkal mutatkoztak be a Ká-Ró Színkör nemzetközi csapatának tagjai, a laoszi lányok pedig nemzetük táncát mutatták be társaiknak.

szöveg, fotó: Nagy Réka


< Vissza