H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Hungarian Day

Utolsó módosítás: 2019. március 06.

Magyar napot szervezett az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa, így az intézményben tanuló több mint 100 külföldi hallgató testközelből ismerkedhetett meg a magyar kultúrával.

Már korán reggel főtt a gulyásleves a Károly Róbert Diákhotel udvarán. A külföldi hallgatók a nap folyamán nemcsak megkóstolhatták az egyik legismertebb magyar ételt, hanem az elkészítésében is segédkezhettek.

A Gyöngyösi Károly Róbert Campuson 107 külföldi fiatal tanul ebben a félévben. A Magyar Napon azonban nemcsak ők, hanem az Egerben élő külföldi hallgatók is részt vehettek. A fiatalok a programon először a magyar néptánccal ismerkedtek meg. A Vidróczki táncosainak rövid bemutatója után lehetőségük volt arra is, hogy néhány lépést elsajátítsanak.

A táncház után megtanulták a Tavaszi szél vizet áraszt című éneket. Nem véletlenül esett rá a választás: ezt a moldvai-csángó népdalt számos külföldi világsztár, zenekar előadta már magyarországi koncertjén, pl. Freddie Mercury, vagy a Guns n' Roses. A frissen tanult dalt a bátrabb külföldi hallgatók szólóban is elénekelték társaik előtt.

A magyar népzene megismerése a gyöngyösi campus oktatójának, Csernák Józsefnek a citerabemutatójával vált még érdekesebbé.

A nap második felében a hallgatók a magyar motívumok hímzését is kipróbálhatták. Ez a programelem főként a lányok érdeklődését keltette fel.

A Magyar Nap célja az volt, hogy a külföldi fiatalok tapasztalatok útján bővítsék a magyar kultúráról eddig főként tanórákon szerzett ismereteiket. A program emellett segített abban is, hogy a különböző nemzetiségű hallgatók a közös élményeknek hála közösséggé kovácsolódhassanak.


szöveg: Nagy Réka
fotó: Hinz Mónika, Nagy Réka


< Vissza