H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

I. SAJTAKADÉMIA a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson

Utolsó módosítás: 2018. április 26.

"A borforradalom és a pálinkaforradalom után elérte hazánkat is a sajtforradalom."

2017. 08. 23.-án a KKASE Sajtkészítők Egyesülete és az Eszterházy Károly Egyetem Károly Róbert Campusának közös szervezésében lebonyolításra került az I. Sajtakadémia névre keresztelt konferencia. Az eseményt Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem Rektora, valamint Kovács László, a KKASE – sajtkészítők Egyesületének elnöke nyitotta meg.

Az egyesület célja, hogy a fogyasztók megismerjék az egyre szélesebb sajtpalettát, az újdonságokat. A szakma is úgy látja, hogy a kézműves sajtok egyre népszerűbbek a fogyasztók körében. A campuson mindig is nagy jelentőségű volt az agrár képzés valamint a borászat, ezen területek pedig igen csak erősen kapcsolódhatnak a sajtgasztronómiához.

Az esemény jelentősége hatalmas a hazai kézműves sajtkészítés tekintetében, hiszen nem titkolt célja az volt, hogy a kézműves sajtkészítőket közelebb hozza a tudományhoz, a turizmushoz, de mindenek előtt egymáshoz. A konferencia lehetőséget teremtett a sajtkészítőknek arra, hogy találkozzanak személyesen is egymással, az előadások során megismerjék a sajtkészítéssel kapcsolatos – igen sokrétű – új kutatásokat és eredményeket, megnézzék a kiállítók standjain a tevékenységükhöz szükséges eszközöket, berendezéseket. Ma már a sajt nem csak a gasztronómia fontos része, hanem önálló turisztikai termék is. A kézműves sajtkészítők termékei ott vannak a hazai turisztikai kínálati elemek között, fesztiválokon, boros rendezvényeken egyaránt.

A konferencia szervezői igyekeztek a kézműves sajtkészítést minden lehetséges oldalról megközelíteni, így a maga nemében egyedülálló sajtos interdiszciplinaritást tapasztalhattak meg a résztvevők. Az érintett témákat az adott szakterület kiemelkedő kutatói, képviselői prezentálták, professzorok, laboratóriumi kutatók, a közigazgatási intézmények képviselői, gyakorlati szakemberek és természetesen sajtkészítők is voltak az előadók között. A konferencián résztvevők továbbá tartalmas előadásokat hallhattak a tejelő állattartás technológiájáról, és a sajtok bírálatáról is.

A konferencián közel 200 vendéget regisztrálhattak a szervezők, akik a szakmai program mellett a támogatóknak köszönhetően kézműves szörpöt, bort, kávét és különböző tejtermékeket  kóstolhattak, valamint a rendezvény végén egy pazar sajtgasztronómiai kóstolón vehettek részt, merülhettek el a fárasztó nap végén az ízek, sajtok élvezetében.

 

A rendezvény sikerét – az első visszajelzéseken túl – bizonyítja, hogy a résztvevők száma reggel 9-től este 18:00-ig alig csökkent, a figyelem nem lankadt, sőt, az előadásokat követően ad-hoc kerekasztalbeszélgetések alakultak ki.
A szervezők köszönettel tartoznak a két fő szervező képviselőin túl minden támogatónak, szponzornak és mindenek előtt a vendégeknek, hogy ilyen pozitívan fogadták ezt a hagyományteremtő, több szempontból is úttörő eseményt, amely bizonyítja azt, hogy a sajtforradalom igenis létező jelenség hazánkban!

A konferencia főbb témakörei voltak:
Tejelő állatok tartása
Kistermelői és kisüzemi sajt és tejtermék készítése
Nyerstejes sajt és tejtermék készítése
Sajtok és tejtermékek táplálkozástani megítélése
Sajtok és tejtermékek érzékszervi bírálata
Sajtok és tejtermékek helye a gasztronómiában
Bor és sajt párosítás, sör és sajt párosítás
Sajtok és tejtermékek szerepe a turizmusban
Eredetvédelem a tejtermékek körében


< Vissza