H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Interkulturális tréning

Utolsó módosítás: 2019. március 06.

4 kontinens több mint 40 országának hallgatói tanulnak jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán. A különböző kultúrák és szokások megismerését hivatottak segíteni a Dr. Réthy István, az Üzleti Tudományok Intézetének oktatója által tartott interkulturális tréningek.


A gyöngyösi campus hallgatói, oktatói és az intézmény dolgozói egyaránt részt vehettek azon az interkulturális tréningen, melynek célja, hogy játékos feladatokon keresztül segítse az európai, afrikai, ázsiai és közép-amerikai hallgatók közösséggé kovácsolását, a kulturális sokszínűségből adódó különbségek megismerését, és az elsőre talán furcsának tűnő szokások megértését. A résztvevők megtanulhatták például, hogy a különféle kultúrákból érkezők másként állnak a pontossághoz. Vannak olyan országok, ahol nem illik elkésni a megbeszélt találkozóról, míg más nemzetek számára az egyeztetetett időpont pusztán tájékoztató jellegű és nem számít illetlenségnek 10-15 perccel később érkezni.
Míg egyes országokban érződik a hallgatók és az oktatók közti hierarchia, nagyobb a távolságtartás, más helyeken,- például a gyöngyösi campuson is - közvetlenebb tanárokkal találkozhatnak a fiatalok. Ez az első hetekben meglepő lehet azok számára, akik egy sokkal szigorúbb rendszerben szocializálódtak, ám hamar hozzászoknak a hallgatók, hogy lehet kérdezni és meg szabad szólítani az oktatókat – hangsúlyozta Dr. Réthy István.


Az Erasmus-os és Stipendium Hungaricum programban résztvevőkkel rendszeresen kapcsolatban állók tapasztalatai alapján azok a fiatalok, akik nyitottak és utazás előtt megismerkednek a fogadó ország kultúrájával, jelentősen le tudják rövidíteni a beilleszkedés időtartamát. Ha egy hallgató nyitott és érdeklődő tud lenni az új kultúrák és népek megismerésére, a külföldi tanulmányokkal töltött hónapokból életük egy meghatározó élménye válhat.

 

szöveg: Nagy Réka
fotó: Tátrainé Bíró Barbara


< Vissza