H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Interkulturális tréning

Utolsó módosítás: 2020. február 04.

4 kontinens közel 50 országának több mint 150 hallgatója tanul jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán. A különböző kultúrák és szokások megismerését segítik minden évben a Dr. Réthy István, az Üzleti Tudományok Intézetének oktatója által tartott Interkulturális érzékenyítő tréningek.

A gyöngyösi campus oktatói és az intézmény adminisztratív dolgozói egyaránt részt vehettek azon az interkulturális érzékenyítő tréningen, mely célja az volt, hogy játékos feladatokon keresztül segítse az európai, afrikai, ázsiai és közép-amerikai hallgatók kulturális sokszínűségéből adódó különbségek megismerését és az elsőre talán furcsának tűnő szokások megértését.


A külföldi hallgatókat tanító oktatóknak például érdemes szem előtt tartaniuk azt a tényt, hogy míg egyes országokban a mai napig jelen van a hallgatók és az oktatók közti hierarchia, a nagyobb távolságtartás, addig más helyeken közvetlenebb kapcsolatban állnak a fiatalok a tanárokkal. A szigorúbb rendszerben szocializálódott külföldiek számára az első hetekben szokatlan lehet, hogy a gyöngyösi campuson fel lehet tenni az előadások során felmerülő kérdéseket és órán kívül, a folyosón is meg szabad szólítani az oktatókat.


Az alkalmazott oktatási módszerekben is különbségek figyelhetők meg a világ különböző pontjain. Emiatt elképzelhető, hogy egy nemzetközi csoportnak órát tartó oktató, aki szereti interaktív feladatokkal és kérdésekkel változatosabbá tenni előadásait, kezdetben nehezen fogja tudni bevonni a fiatalokat. Az elmúlt év tapasztalatai szerint azonban az új hallgatók hamar hozzászoknak az intézményünkben működő rendszerhez és alkalmazott módszerekhez. A folyamatokat pedig a megfelelő kommunikációval fel is lehet gyorsítani – hangsúlyozta Dr. Réthy István.


Az Erasmus-os és Stipendium Hungaricum programban résztvevőkkel rendszeresen kapcsolatban állók tapasztalatai alapján azok a fiatalok, akik nyitottak és utazás előtt megismerkednek a fogadó ország kultúrájával, jelentősen le tudják rövidíteni a beilleszkedés időtartamát. Ha egy hallgató nyitott és érdeklődik az új kultúrák iránt, a külföldi tanulmányokkal töltött hónapokból, vagy évekből életük egy meghatározó élménye válhat.

szöveg, fotó: Nagy Réka


< Vissza