H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Jubileumi gálaműsor

Utolsó módosítás: 2019. december 07.

Nagyszabású, egész estés műsorral ünnepelte meg a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson működő Ká-Ró Színkör megalakulásának 10 éves évfordulóját. Az esemény megünnepléséhez a művészeti vezető korábbi társulata, a 20 évig működő egykori Berze Színkör tagjai is csatlakoztak. A gáláról, az előkészületekről és a jövőbeli tervekről Czigány Marianna mesélt.


Milyen műsorral készültek a Ká-Ró Színkör jelenlegi és egykori tagjai, valamint az egykori Berze Színkörösök a gálára?
Nagyon nehéz röviden összefoglalni egy majdnem 4 órás gálaműsort. Rengeteg szép emlék, élmény került elő már a felkészüléssel töltött fél év alatt is egykori diákoktól, akik ma már felnőtt, családos emberek, anyukák, apukák. Felemelő volt ennyi tehetséges, okos emberrel találkozni és együtt dolgozni.
A műsor nosztalgia jellegű volt. Az egykori Berzésekkel a régi, díjnyertes színdarabokból állítottunk össze részleteket. Volt vetítés is, előkerestük az egykori országos versenyek felvételeit. 20 év alatt nagyon sok díjat nyertünk közösen és rengeteg színdarabot állítottunk színpadra. Ezt most felsorolni is hosszú lenne. Annyi anyagunk gyűlt össze, hogy három estére elegendő műsort is össze lehetne állítani belőlük. Mindkét színkörrel felléptünk országos és nemzetközi fesztiválokon, és legnagyobb büszkeségemre mindig dobogós helyen végeztünk.
A Ká-Ró Színkör teljes élő műsorral készült, külföldi és magyar jelenlegi és volt színkörösökkel – jeleneteket, énekeket és verseket adtak elő.


Az est folyamán bemutatott videók kiválasztása nagyon nagy munka volt. 30 év anyagát néztem végig, majd a kiválasztott felvételeket VHS kazettákról kellet digitalizálni. A szervezési munkát az elejétől a végéig egyedül csináltam, nem azért, mert nem lett volna segítségem, hanem azért, mert a fejemben már sokkal korábban összeállt, hogy mit szeretnék kiemelni és bemutatni az elmúlt 30 évből.
Mindenféleképpen szeretném kiemelni a technikai hátteret biztosító Juhász Balázs Zalán nevét. Ő vágta készre a digitalizált és bemutatott filmeket. Nagyon aprólékos, precíz, pontos és igényes munkát végzett.


Mennyien álltak színpadra a gálaműsoron?
32 egykori és jelenlegi színkörös szerepelt a műsorban. Több külföldön élő diák nem tudott személyesen részt venni a gálán, de ők is küldtek valamilyen formában üzenetet. Tehát lélekben ők is velünk voltak. Érkezett levél például Norvégiából, Dubajból, Spanyolországból, New Yorkból, Irakból és Ausztriából is. A résztvevőkhöz hasonlóan ők is hálás szívvel gondoltak vissza az együtt töltött évekre. Többen hangsúlyozták, meghatározó volt életükben a színkörben eltöltött időszak, mely során sokat fejlődött a személyiségük.
Dr. Bujdosó Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem rektorhelyettese szerint a műsor kezdése nagyon hatásosra sikerült. Az egyetem külföldi és magyar hallgatói közösen énekelték el a We Are the World című dalt.


Mennyi idő volt a felkészülésre? Gondolom nem könnyítette meg a dolgot, hogy sok egykori színkör tag már nem Gyöngyösön él.
A műsort májusban kezdtem el összeállítani és a felkészülés egész november 30-ig tartott. Akikkel lehetett, próbáltunk délutánonként, sőt, sokszor estébe, vagy éjszakába nyúlóan, hétköznap és hétvégén. Nem volt egyszerű, hiszen az egykori színkörösök ma már az országban, sőt, a világban szétszórva élnek, de aki tehette részt vett a gálán. Budapestről, Zalaegerszegről, Miskolcról, Gyuláról, Egerből és a Dunántúlról is érkeztek szereplők.


Milyenek voltak a visszajelzések? Hogy sikerült a gála?
Úgy gondolom, hogy csodálatos pillanatokat éltünk meg együtt a színpadon. A fogadáson szinte mindenki gratulált a koccintásnál, de nem udvariasságból. Lehetett látni az őszinteséget a szemükben. Nagyon örültek, hogy eljöttek és részesei lehettek a jubileumi műsornak. Megható volt visszagondolni arra, hogy a Berze Színkörnek 20 év alatt 314, a KÁ-RÓ Színkörnek pedig az elmúlt 10 év alatt 61 tagja volt. A gála utáni napon folyamatosan csengett a telefonom és olyanok is hívtak, akikkel a gála utána nem tudtunk személyesen beszélgetni.


Hogyan tovább? Milyen tervei vannak a jövőre nézve?
Természetesen tovább is szerepelünk az egyetemi rendezvényeken, műsorokat állítunk össze nemzeti ünnepeinkre és eleget teszünk a városi felkéréseknek is. Vannak terveim a jövőre nézve is, de most egyelőre pihenünk egy kicsit és örülünk, hogy túl vagyunk az elmúlt, igen csak megterhelő fél éven és a komoly felkészülést igénylő jubileumi gálaműsoron.

szöveg: Nagy Réka
fotók: Pecze Szabolcs


< Vissza