H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Kerékpárral a Föld körül

Utolsó módosítás: 2019. december 10.

47.000 km tett meg 3 év alatt kerékpárja, Zsiráf nyergében Szabó Ádám. Az Utam lényege blog írója egy barátjával, Illés Adorjánnal vágott neki a világ körüli tekergésnek. Az egykori Károly Róbert Főiskola idegenforgalom-szálloda szakos hallgatója előadásában élményeiről és az út tanulságairól is mesélt a gyöngyösi campuson.

2015. június 10-én indult útnak, 5 kontinens 39 országban járt, 47.000 km-t tekert le és rengeteg élménnyel, 2018. augusztus 20-án érkezett meg szülővárosába, Egerbe Szabó Ádám. A világjáró kerékpáros egy európai körúttal készült fel a nagy útra. Budapestről a spanyolországi El Camino zarándokút végállomására, Santiago de Compstella-ba tekert el.

Ádám kevés pénzzel vágott neki a 3 éves utazásnak. Már indulás előtt eldöntötte, hogy havonta csupán 100 dollárból fog megélni. Az éjszakákat éppen ezért többnyire sátorban töltötte - körülbelül 700 alkalommal. Emellett gyakran élvezték a Vörös Félhold (iszlám területeken a Vöröskereszt megfelelője), kolostorok, templomok és a helyi lakosok vendégszeretetét is.

Ádám az út során szeretett volna kilépni a komfortzónájából, ugyanis ahogyan ő fogalmaz: az ilyen helyzetek hatására az ember közelebb kerülhet önmagához és rejtett értékekeink is lehetőséget kapnak arra, hogy felszínre kerüljenek. Szerinte „az utazás egy enciklopédia, ami útközben íródik. Felszabadít, tisztánlátásra ösztönöz. Elénk tárja a valóságot; mi az, amire érdemes figyelnünk, és mit kell elengednünk, hogy léghajónk magasabbra szálljon."

Egy ilyen utazás az alkalmazkodásról is szól, hiszen amellett, hogy a kerékpáron az ember ki van téve a természet viszontagságainak, izomerő kell minden egyes méter megtételéhez és a több tízkilós felszerelés szállításához, valamint hétről hétre, hónapról hónapa új körülményekhez, kultúrákhoz, szokásokhoz is alkalmazkodni kell. Ádám gyönyörű tájakon járt, rengeteg élménnyel gazdagodott az út során, ám a 3 év alatt elkerülhetetlenül történtek negatív események is. Egyszer szenvedett balesetet, amit szerencsésen megúszott, volt néhány műszaki problémája, és olykor-olykor érzelmi hullámvölgyein is felül kellett kerekednie. Ám még indulás előtt elhatározta, hogy az út közben átélt tapasztalatokból és az esetleges nehézségekből is tanulni fog. Így is történt.

A kerekezők az út során a társadalmi felelősségvállalást is szem előtt tartották. Célul tűzték ki, hogy minden országban, ahol áthaladnak, ültetnek egy fát – összesen 40-et -, hogy jelképesen megköszönjék a Földanya önzetlen gondviselését.

szöveg: Nagy Réka
fotók: Nagy Réka, Szabó Ádám

 


< Vissza