H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Kitüntették a Ká-Ró Színkört

Utolsó módosítás: 2020. január 24.

Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetést vehetett át a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett ünnepségen a Ká-Ró Színkör vezetője, Czigány Marianna.

Gyöngyös város önkormányzata olyan magánszemélyeknek, vagy közösségeknek ítéli oda ezt az elismerést, akik maradandó, kimagasló értékeket teremtettek a város kulturális életében. Egy évben összesen két kitüntetést ítélnek oda. Idén az egyiket a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson működő Ká-Ró Színkör, a másikat Miller Lajos Kossuth-díjas operaénekes vehette át.


A Ká-Ró Színkör 2009-ben alakult meg, alapítója és művészeti vezetője Czigány Marianna, aki előtte 20 éven keresztül az egykori Berze Színkört irányította. A csoport tagjai számos műfajban kipróbálhatják magukat. Állítottak már színpadra bohózatot, vígjátékot, improvizációra épülő darabot és rendszeresen készítenek történelmi emlékműsorokat, melyekben főként versek és dalok kapnak helyet.


A színkör magyar és külföldi tagjai aktívan részt vesznek az egyetem programjain, nemzeti ünnepeken, évnyitókon, diplomaátadókon és nemzetközi rendezvényeken. Emellett a városi ünnepségeken is rendszeresen képviselik az intézményt.


A Ká-Ró Színkör az elmúlt években több országos és nemzetközi diákszínjátszó versenyre és fesztiválra is eljutott, ahol rangos elismeréseket, díjakat kaptak – többek között ezüst- és bronz minősítéseket, dicsérő okleveleket, különdíjakat. A művészeti vezető, Czigány Marianna munkáját is több alkalommal elismerték már. A teljesség igénye nélkül részesült a legjobb színpadi produkcióért, a színpadi szép magyar szövegmondásért, a legjobb rendező, a legjobb rendezés díjban, 2012-ben pedig Pro Progressio díjat kapott.


Hiesz György, Gyöngyös város polgármestere pohárköszöntőjében kiemelte, fontos, hogy az oktatási intézményekben – függetlenül attól, hogy alap-, közép-, vagy felsőfokú – a kötelező tananyag elsajátítása mellett az élet más területein is képezhessék magukat a gyerekek. Ilyen például a sport, vagy a művészet. Erre jó példa a gyöngyösi campus, hiszen a színkör művészeti vezetőjeként Czigány Marianna immár 10 éve azon dolgozik, hogy a fiatal felnőttekkel megismertesse és megszerettesse a színjátszást, a színházi kultúrát és az irodalmat. A munka során a színkör tagjai rutinos szereplőkké válnak, ami az élet más területein is komoly előnyt jelent számukra.


Gratulálunk az elismeréshez a művészeti vezetőnek, valamint a csoport minden jelenlegi és egykori tagjának!

szöveg, fotók: Nagy Réka


< Vissza