H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Klímabarát Díjat kapott a gyöngyösi campus

Utolsó módosítás: 2020. június 30.

A Heves Megye Közgyűlése Klímabarát Díjat adományozott az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának. Az elismerésre Gyöngyös Város Önkormányzata terjesztette fel az intézményt. A díjat Dr. Bujdosó Zoltán, a campus főigazgatója vette át ünnepélyes keretek között az egri megyeházán.

A Heves Megyei Klímabarát Díjat a Heves Megyei Közgyűlés alapította meg 2016-ban, hogy elismerje olyan, a megyében tevékenykedő vállalkozók, szakmai-, önkormányzati- és civil szervezetek, valamint magánszemélyek munkásságát, akik tudatosan foglalkoznak az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekkel és klímatudatosan végzik tevékenységüket.


Az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának klímakutatással és klímavédelemmel kapcsolatos tevékenysége igen sokoldalú. A Tass-pusztai tangazdaságban közel egy évtizede működik az a biomasza fűtőmű, melynek célja az alkalmazott kutatás jellegű kísérletek elvégzése, az energianövényként termelt anyagok, vagy mezőgazdasági hulladékok tüzelésére vonatkozóan, valamint a 2000 m2-es hidrokultúrás növényházban a paradicsom és paprika termesztéséhez szükséges hőigény biztosítása. A biomassza fűtőműnek hála sikerült kiváltani a fosszilis energiahordozók alkalmazását, hiszen a növényház fűtése 100%-ban megújuló energia felhasználásával valósul meg.

A gyöngyösi campus épületeinek villamosenergia-fogyasztás csökkentéséhez egy fotovoltaikus rendszer telepítése is hozzájárult. A beruházásból telepített napelemes rendszernek hála az intézmény által felhasznált villamosenergia 50%-ának költségét sikerül így megtakarítani.


A környezet- és klímavédelemmel kapcsolatos ismeretek elsajátítására az intézményben alapképzéses, valamint felsőoktatási szakképzéses formában is lehetőség van. Az Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karon a klasszikus agrárismeretek mellett a legújabb környezetvédelmi technológiákkal is megismerkedhetnek a hallgatók a legmodernebb technikákkal felszerelt labortóriumokban.


A környezettudatosság az intézmény oktatói és nem oktató dolgozói számára is fontos, társadalmi felelősségvállalás keretében rendszeresen szerveznek önkéntes akciókat, például szemétgyűjtő túrát a Mátrában, valamint a kerékpáros és gyalogos közlekedést népszerűsítő programokat.


A díjat Dr. Bujdosó Zoltán vette át ünnepélyes keretek között az egri megyeházán a Heves Megyei Közgyűlés elnökétől és alelnökétől. Az elismerés egy közösség másfél évtizedes munkájának eredménye, hangsúlyozta a  campus főigazgatója, aki köszönetét fejezte ki az elődök és a kollégák munkájáért, valamint Gyöngyös Város képviselőtestületének az előterjesztésért.

fotók: Balogh Tibor


< Vissza