H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Magyar Tudomány Ünnepe Záró Rendezvény

Utolsó módosítás: 2019. november 21.

Az Eszterházy Károly Egyetem 2019-ben is csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia által koordinált Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz. Az intézmény négy campusa novemberben mintegy 40 tudományos és művészeti programot kínált. A Gyöngyösi Károly Róbert Campuson megszervezett programsorozat záró rendezvényén az előadások mellett kitüntetések átadására is sor került.

 


Két nyelven, magyarul és angolul is meghallgathatták a Magyar Tudomány Ünnepe záró rendezvényének előadásait az érdeklődők a gyöngyösi campuson. Dr. Bujdosó Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem campusokért felelős rektorhelyettese köszöntő beszédében elmondta, az ehhez hasonló programok célja, hogy a hallgatók megismerkedhessenek az intézményünkben dolgozó és a meghívott, szakmájukban elismert előadók kutatási területeivel, gazdagítsák tudásukat, szélesítsék látókörüket, inspirációt szerezzenek és elgondolkodjanak a hallottakról.


A nyitó előadást Prof. Dr. Dinya László tartotta meg. A Gyöngyösi Károly Róbert Campus egyetemi tanára "Késésben a társadalmi innovációk - fenntarthatósági dilemmák" című előadásában beszélt a társadalmi innovációkról, vagyis az olyan újszerű és hatékony megoldások alkalmazásáról, amik befolyásolják a társadalom működését. Emellett az olyan egymásra ható kihívások, mint a környezeti-, gazdasági-, társadalmi- és technológiai válság, valamint a 2020-2030 közötti időszakra előreláthatóan komoly hatást gyakorló fenntarthatósági dilemmák is szóba kerültek.


Ezt követte Dr. Takácsné Prof. Dr. György Katalin. Az Óbudai Egyetem egyetemi tanárának előadása az "Innovációs irányok a fenntartható mezőgazdaságért egy új közgazdasági irányzat tükrében" címet kapta. Beszélt az emberiség növekedéséről, a társadalmi és a gazdasági fenntarthatóságról és az innováció szerepéről is.


A záró előadást Prof. Dr. Szakály Zoltán tartotta. A Debreceni Egyetem egyetemi tanára és dékánhelyettese egy, a napjainkban sokakat érdeklő témáról, a "Fenntartható és egészséges táplálkozás"-ról beszélt. Szó volt a helyes táplálkozás mellett arról, hogy mennyire tudatosak a magyarok az élelmiszervásárláskor, valamint arról is, hogy hogyan és milyen mértékben érhető el viselkedésváltozás a fogyasztói szokásoknál.


A program zárásaként két elismerés átadására is sor került. Először Dr. Bélteki Ildikó, a Gyöngyösi Károly Róbert Campus tanársegédje vehetett át oklevelet kiemelkedő tudományos munkájáért.

Ezt követően Zöld Energiával a Zöld Magyarországért projekt által évente odaítélt Zöld Magyarországért Díjat vehetett át Dr. Baranyi Aranka, egyetemi docens. Az elismerést kiemelkedő munkát végző publikációk íróinak és kutatóknak ítélik oda.


A Magyar Tudomány Ünnepe Záró rendezvényén jelentették be azt is, hogy Dr. Csernák József kiemelkedő és példamutató munkájáért Wekerle Sándor Nívódíjat vehetett át, melyet korábban Dr. Liptai Kálmántól, az Eszterházy Károly Egyetem rektorától és Dr. Csáfor Hajnalkától, az Eszterházy Károly Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának dékánjától vehetett át.

szöveg, fotók: Nagy Réka

 


< Vissza