H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Minden szavuk égzengés volt

Utolsó módosítás: 2019. március 14.

Idén is ünnepélyes keretek között emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről a Ká-Ró Színkör tagjai a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson.

Minden évben más témát emel ki a március 15-i eseményekből a Ká-Ró Színkör. Az idei műsor összeállítását Pósa Lajos, A márciusi ifjúság című verse ihlette meg. Czigány Marianna szerint a 48-as ifjak tettükkel megrengették a világot és felkeltették a magyar nemzetet – ezért választotta a színkör művészeti vezetője a műsor címének a vers „Minden szavuk égzengés volt" sorát.

Az idei műsor rendhagyó volt, ugyanis a Gyöngyösi Károly Róbert Campus külföldi hallgatói is szerepet kaptak. A megemlékezést Yanjiv Baigalimaa mongol hallgató nyitotta meg a Tavaszi szél vizet áraszt című moldvai-csángó népdal eléneklésével. A dalt Kirill Ijalanszki orosz hallgató kísérte gitáron.

A külföldi hallgatóknak elmondták, milyen szerepe van március 15-ének a magyar történelemben, és mivel a saját hazájukban is történtek korábban hasonló események, át tudták érezni 1848 jelentőségét. A történések felelevenítésében Loren António Manuel angolai hallgató is részt vett.

A műsor célja az volt, hogy megszólítsa a campus hallgatóit, és az, hogy a fiatalok megértsék nemzeti ünnepünk történelmi jelentőségét, hiszen övék a jövő – hangsúlyozta Czigány Marianna.

szöveg, fotó: Nagy Réka

 


< Vissza