H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Művészet, ami összeköt

Utolsó módosítás: 2019. november 20.

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának képviselői is részt vettek a gyöngyösi Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Intézmény által megálmodott és megvalósított Művészet, ami összeköt című projektben.


A G&D cukrászda adott otthont annak a különös rajzkiállításnak, amit a gyöngyösi Petőfi Sándor EGYMI pedagógusai álmodtak meg és Gyöngyös Város Önkormányzatának támogatásával valósítottak meg.


A kiállítás anyagát az intézmény tanulói és az iskola által felkért, a gyöngyösi közéletben aktív szerepet játszó személyek készítették el. A résztvevők egy hónappal a megnyitó előtt sorsoláson vettek részt. A gyerekek párt, a felnőttek pedig verset húztak maguknak. Az így kialakult párosok Varró Dániel egy-egy költeménye alapján készítették el a rajzaikat. Voltak, akik közösen, a gyógypedagógiai intézmény falain belül alkottak, míg mások csak a kiállításon tudták megnézni, mit alkotott a párjuk.


Daru Éva, az iskola igazgatója a megnyitón elmondta, nagyon örül neki, hogy a Művészet, ami összeköt című projektet az általuk felkért személyek is jó ötletnek tartották. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy kivétel nélkül mindenki első szóra igent mondott a felkérésre, lelkesen színesceruzát ragadtak és újra felfedezték az alkotás örömét. A tárlat célja egyrészt az érzékenyítés volt, másrészt az, hogy sikerélményekhez juttassák az intézményben tanuló diákokat.


Hiesz György példaértékűnek nevezte a városban élők nyitottságát. Gyöngyös polgármestere elmondta, fontos, hogy a városban tanuló gyerekek minél több, ehhez hasonló programon keresztül megmutathassák tehetségüket, kreativitásukat.


A kiállítás megnyitóján részt vett Varró Dániel is, aki egy rövid tárlatvezetésre invitálta a megjelent alkotókat, hozzátartozóikat és az érdeklődőket. A költő elmondta jóleső érzés volt, amikor az iskola igazgatónője felkereste és felkérte, hogy egy ilyen kezdeményezés megvalósításához használhassák fel verseit. Azt is hozzátette, a rajzok színvonalát látva elgondolkodott rajta, hogy a jövőben hogyan használhatná fel az elkészült műveket illusztrációkként.

A kiállító párosok
Baranyi Bálint,
3. osztályos tanuló és Nagy Zoltán, Királyi főszakács, mesterszakács
Báti Szabolcs, 4. osztályos tanuló és Daru Éva, intézményvezető, Gyöngyösi Petőfi Sándor EGYMI
Borók Kasszandra, 5. osztályos tanuló és Szilágyi Norbert, gyöngyösi rendőrkapitány-helyettes
Borók Patrik, 5. osztályos tanuló és dr. Mangó Gabriella, háziorvos, temészetgyógyász, alapító, ZOOM Egyesület
Csík Júlia, 6. osztályos tanuló és Horvát Márta, igazgató, Hatvani Tankerületi Központ
Csuka Kristóf, 4. osztályos tanuló és Madaras László, művésztanár, Berze Nagy János Gimnázium
Ébel Zsófia, 2. osztályos tanuló és Balog Gyula, plébános, Gyöngyös-Felsővárosi Szent Bertalan Főplébánia
Farkas László, 7. osztályos tanuló és Báryné dr Gál Edit, igazgató, Mátra Múzeum
Gedei Rikardó, 1. osztályos tanuló és Molnár Ágnes, vezető, Come Prima Énekegyüttes
Huszár Norbert, 7. osztályos tanuló és Dr. Bujdosó Zoltán, campusokért felelős rektorhelyettes, Eszterházy Károly Egyetem
Iványi Máté, 3. osztályos tanuló és Juhász Péter, ügyvezető, Sportólió Kft.
Répás Noel, 5. osztályos tanuló és Nagy Réka, PR és kommunikációs ügyintéző, Eszterházy Károly Egyetem
Törőcsik Alexandra, 10. osztályos tanuló és Hiesz György, polgármestere, Gyöngyös

szöveg, fotók: Nagy Réka


< Vissza