H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Negyedszer is világbajnok!

Utolsó módosítás: 2019. július 10.

Világbajnok lett Hinz Mónika, a Gyöngyösi Károly Róbert Campus hallgatója a Kölnben megrendezett IBMXFF BMX Freestyle világbajnokságon Flatland girls versenyszámban. Kategóriájában már 4. alkalommal bizonyult a világ legjobbjának! A vele készített interjúban mesélt a kezdetekről, a versenyekről és a közel sem ideális gyakorlási lehetőségekről.


Mikor kezdtél el BMX-ezni?
1988-ben kaptam az első bringámat. Abban az időben ment a tv-ben a BMX banditák című film, ami nagyon nagy hatással volt rám. A női főszereplő, Judy, akit Nicole Kidman alakított, nagyon inspirált. Szerintem sokan kezdtek el BMX-ezni ennek a filmnek a hatására. Engem mégis elsősorban bátyám motivált, ugyanis a családban ő ismerkedett meg először ezzel a sporttal.

Tudtatok Gyöngyösön tanulni valakitől, vagy magatokra voltatok utalva?
Az első trükköket a tv-ben játszott, budapesti srácok által készített BMX suli sorozatból és egymástól tanultuk. A második bemutatónkat 1989 februárjában tartottuk, amire meghívtuk a BMX suli készítőit is. Ez után rendszeresen megfordultak Gyöngyösön és elkezdtek minket tanítani.

A BMX-esek nagy része férfi. Hogyan fogadták a szüleid, hogy egy ilyen, nem túl lányos sporttal kezdtél el ismerkedni?
Nagyon támogattak bennünket. Apa építette meg Gyöngyösön a 7-es iskola (ma Kálváriaparti Sport- és Általános Iskola) udvarán az első rámpát, anya pedig segített a programok szervezésében, a szponzorok felkutatásában és a klub megalapításában. Tehát az egész családot beszippantotta a BMX láz. A rámpa mellé pedig hamarosan egy cross pálya, egy beton placc és egy nagy félcső is épült. Nagyon lelkesek voltunk, szerveztünk országos cross és freestyle versenyeket. Abban az időben körülbelül 100 biciklis és gördeszkás volt tagja a csapatunknak.

Mikor kezdtél el versenyezni?
Az első versenyemen 1989 nyarán vettem részt. Akkor már kb. ¾ éve gyakoroltam trükköket. Abban az évben nagyon sokat fejlődtem egy velencei nyári tábornak hála, ahol több héten keresztül egész nap bicikliztünk, gyakoroltunk. Ott mondták először a fiúk, hogy érdemes lenne kipróbálni magam versenyen. Egyrészt azért, mert nem volt – és a mai napig nincs – sok lány ebben a kategóriában, másrészt azért, mert látták, hogy jó eredményt tudnék elérni. Ekkor kezdtem el bemutatókra és versenyekre járni velük. Nemzetközi szinten Ausztriában mérettem meg magam először és mivel rajtam kívül nem sok lány nevezett, a fiúk között indultam. Ha jól emlékszem, egy ezüstéremmel tértem haza.

Akkor elég jól sikerült a debütálás. Mikor jutottál ki először világbajnokságra?
1990-ben Németország rendezett világbajnokságot. Indultam a férfi és a női mezőnyben is. Flatland női kategóriában sikerült a 2. helyen végeznem. A jó eredmények nagyon motiválóan hatottak rám. Egyre jobb akartam lenni, új trükköket tanultam és folyamatosan tökéletesítettem a már elsajátított gyakorlatokat.

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó BMX-es legyen?
A legfontosabb a kitartás és a sok gyakorlás mellett az, hogy élvezd, amit csinálsz! Nem lehet eredményeket elérni máshogy, csak úgy, ha folyamatosan a fejlődésre törekszel. De szerintem ez nem csak a BMX-re érvényes, hanem bármilyen más sportágra.


Mennyire ideálisak a feltételek Gyöngyösön a gyakorlásra, fejlődésre?
BMX-es szemmel finoman szólva sem ideálisak a feltételek. Sajnos nagyon kevés olyan hely van, ahol sík a talaj és nem túl durva az aszfalt. A rossz minőségű útburkolat nem csak tönkreteszi a gumikat, de hatással van az egész biciklizési stílusra és befolyásolja a trükkök kivitelezését is. Van a városban egy skate park is, de siralmas állapotban van, ott sem lehet gyakorolni, mert sokszor tele van a pálya üvegszilánkokkal. Időről időre sikerül találnunk egy-egy ideális helyszínt, ám ezeket általában hamar körbe kerítik és kitiltanak, vagy szimplán rendszeresen elzavarnak minket. Pedig a gyakorlással nem teszünk kárt semmiben. Idén volt az első olyan tél, amikor tudtunk gyakorolni Dr. Bujdosó Zoltánnak, a gyöngyösi campus főigazgatójának hála. Az intézmény könyvtára előtt ugyanis alkalmas a talaj a BMX-ezésre. Évek óta most tudtam először új trükköket tanulni, mivel ehhez nagyon sok és rendszeres gyakorlásra van szükség.


Milyen célokért dolgozol most?
Természetesen szeretnék folyamatosan fejlődni. Emellett továbbra is célom, hogy világbajnokságokra, versenyekre járhassak. Ezt jelentősen megnehezíti, hogy saját magamnak finanszírozom a nevezési díjat, az utazást és a kint tartózkodást is. Így sokkal kevesebb versenyrutint tudok szerezni. Éppen ezért folyamatosan szponzort keresek, mert látom, hogy a többieknek mennyi lehetőségük van utazni, fejlődni. Versenyrutint szereznek és testközelből látják, mit tudnak a riválisok. Egy versenyen 2 perced van, hogy kihozd magadból a maximumot és megmutass mindent, amit tudsz. Nincs második lehetőség. Hogy ez sikerüljön, ehhez kell a rutin. Távlati célom, hogy kijussak az ötkarikás játékokra, ugyanis folyamatosan zajlanak az egyeztetések arról, hogy a BMX újabb, freestyle ágai is olimpiai sportággá válhassanak.

Vannak olyanok, akiknek át tudod adni az elmúlt 30 év alatt megszerzett tudást?
Új generáció Gyöngyösön nem nagyon van, mivel nincs hol gyakorolni. Nem látnak minket, mert nincs egy állandó helyünk, így kedvet kapni sem tudnak. De gyerekkori álmom, hogy BMX-et oktathassak, hiszen emlékszem, mennyit tudtunk fejlődni, amikor gyerekkorunkban foglalkozott velünk valaki. Emellett szeretnék téli BMX-es táborokat szervezni. Azért ebben az időszakban, mert ilyenkor senki nem tud gyakorolni a hely hiánya miatt, legalábbis Magyaroszágon.


Mit ad neked a BMX-ezés? Mi az, ami miatt vállalod ezt a sok nehézséget?
Ez az életem! Ez tart fitten és fiatalon. Imádom azt az érzést, amit akkor élek át, amikor új trükköt tanulok meg. Nehéz szavakkal megfogalmazni, milyen nagy élmény, amikor hetekig, hónapokig, vagy egy évig dolgozol egy gyakorlaton és végre sikerül. Sehol máshol nem találtam meg ezt az érzést. Olyan, mintha ajándékot kapnál. Onnantól a tiéd a trükk, de nagyon kell rá vigyázni, mert ha nem gyakorlod, nem törődsz vele, akkor az élet visszaveszi. Mindezek mellett nagyon jó dolog, hogy a BMX-es közösség tagja lehetek. Olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Nemtől, kortól, kultúrától és nemzetiségtől függetlenül ugyanaz hoz minket lázba. És végül, de nem utolsó sorban, a BMX-nek köszönhetem, hogy találkoztam a férjemmel. Mivel ő is bringás, motiváljuk egymást, tanulunk egymástól. Összességében nagyon szerencsésnek tartom magam az életemért.

Hinz Mónika eredményei világbajnokságokon
1990 – Németország, Kenn (2.hely – Flatland női)
1991 – Dánia, Aaalborg (1.hely – Flantland korosztályos vegyes csoport)
1992 – Budapest, Csillebérc (3.hely – Flatland korosztályos vegyes csoport)
1993 – Franciaország, Limoge (3.hely – Flatland korosztályos vegyes csoport)
1994 – Németország, Köln (Flatland korosztályos vegyes csoport)
1997 – Hollandia, Eindhoven (7.hely – Flatland korosztályos vegyes csoport)
2004 – Németország, Köln (2.hely – Flatland női)
2009 – Németország, Köln (1.hely – Flatland női)
2012 – Németország, Köln (1.hely – Flatland női)
2019 – Németország, Köln (1.hely – Flatland női)

szöveg: Nagy Réka

 


< Vissza