H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Nemzetközi hét

Utolsó módosítás: 2019. december 10.

A partnerintézmények közti kapcsolat ápolását, a jó gyakorlatok átadását, és az Eszterházy Károly Egyetemen folyó nemzetközi élet bemutatását is célul tűzték ki a Nemzetközi hét szervezői. Az intézmény európai, amerikai, ázsiai és afrikai országok több mint 100 egyetemével áll kapcsolatban.

Az Eszterházy Károly Egyetem által megrendezett Nemzetközi hét témája a nemzetköziesítés itthon volt. Több mint 70 vendég érkezett az eseményre a világ minden tájáról. Taylerné Tóth Katalin, az Eszterházy Károly Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Központjának vezetője elmondta, az ilyen több napos rendezvények lehetőséget nyújtanak az eszmecserére, a jó gyakorlatok megosztására, és a partnerintézmények közti kapcsolatok szorosabbra fűzésére, valamint újak kiépítésére. Mindezek mellett segíti a tanmenetek és tananyagok nemzetköziesítését is.

Dr. Liptai Kálmán kiemelte: az Eszterházy Károly Egyetem legfontosabb céljai között szerepel, hogy az intézmény a jelenleginél is nagyobb nemzetközi ismertségre és elismertségre tegyen szert. Jelenleg több mint 200 külföldi hallgató tanul az egyetem 4 campusának valamelyikén. „A jelentkezési időszakokban minden alkalommal kettős célt fogalmazunk meg. Szeretnénk, ha a magyar és a külföldi hallgatók körében is egyre népszerűbb lenne intézményünk. Örülök neki, hogy évről évre növekszik azoknak a magyar és külföldi fiataloknak a száma, akik egyetemünkön szeretnének diplomát szerezni" – tette hozzá az Eszterházy Károly Egyetem rektora.

Az esemény nyitóelőadásai során elhangzott az is, hogy az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói a különféle megpályázható ösztöndíjaknak köszönhetően egy szemesztert, vagy akár egy teljes képzést is elvégezhetnek külföldön. A nemzetközi kapcsolatoknak hála pedig az oktatóknak és dolgozóknak is lehetőségük van a külföldi tapasztalatszerzésre és nyelvtanulásra. A nemzetközi környezetet a külföldi hallgatóknak köszönhetően azok a magyar fiatalok is megtapasztalhatják, akik nem szeretnének országhatárainkon túl tanulni.

A Nemzetközi hét programjának résztvevői megismerkedhetnek az Eszterházy Károly Egyetemmel, kulturális programokon vehetnek részt, meghallgathatták Martin Haig (Oxford Brooks University) és Cheryl Francisconi (Institute of International Education) szakmai előadásait, részt vehettek a floriadi egyetem oktatóinak és hallgatóinak workshopján és Mezőkövesdre is ellátogathatnak.

A vendégek ellátogattak a Gyöngyösi Károly Róbert Campusra is. A Nemzetközi hét gyöngyösi programját Dr. Bujdosó Zoltán, a campus főigazgatója nyitotta meg, majd rövid előadásában bemutatta a Mátra lábánál fekvő intézményt.

Ezt követően Dr. Réhty István tartott interkulturális tréninget a világ különböző pontjairól érkező egyetemi oktatóknak és dolgozóknak.

A nap folyamán a gyöngyösi campus külföldi hallgatói zenés műsorral mutatkozhattak be a vendégeknek.

szöveg: Nagy Réka
fotó: Fehér Dániel, Nagy Réka


< Vissza