H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Nemzetközi Idegenforgalmi és Vendéglátói Konferencia

Utolsó módosítás: 2020. március 05.

Február 27 és 28 között nemzetközi idegenforgalmi és vendéglátói konferenciának adott otthont a Partiumi Keresztény Egyetem. A konferenciát az intézmény az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen szervezte meg.

A konferencia megszervezése időszerű volt, hiszen a gazdasági és társadalmi globalizáció hatására a turizmus szerepe a gazdasági növekedésben egyre fokozódik. A kormányok tudatosan fejlesztik a turisztikai iparágaikat, ennek eredményeként a hagyományos turisztikai termékek és szolgáltatások mellett rendre új lehetőségeket is kifejlesztenek a növekvő igények kielégítése végett. A gazdasági növekedésre gyakorolt kedvező hatásai mellett azonban fontos beszélni a tömegturizmussal együtt járó negatív környezeti és társadalmi folyamatokról is. A témakör feltárására Románián és Magyarországon kívül Szlovákiából, Kínából, Ghánából, Kenyából, Grúziából és Azerbajdzsánból is érkeztek tudományos kutatók és turisztikai szakemberek.


A csütörtöki plenáris ülést a szlovákiai Eperjesi Egyetemről érkezett Kvetoslava Matlovicova előadása nyitotta meg, aki azt vizsgálta, hogy egy országgal kapcsolatban a nemzetközi köztudatban élő kép hogyan befolyásolhatja az ott gyártott termékek külpiaci sikereit. Őt Fogarasi-Rüsz Enikő, a kolozsvári Babes-Bólyai Egyetem egyetemi tanára követte, aki a történészek szerepét vizsgálta az élmény- és gasztro turizmus fejlődésében. A plenáris ülést az egri Eszterházy Károly Egyetemről érkezett Dr. Bujdosó Zoltán előadása zárta, amely a Tisza-tó, mint kultúrtáj turisztikai célú hasznosítási lehetőségeit vizsgálta.


A kávészünetet követően egy angol és három magyar nyelvű szekcióban folyt tovább a munka. Az angol nyelvű előadások közül ki kell emelni a ghánai származású Nicholas Imbeah előadását, aki a Ghánába érkező turisták biztonságérzetét vizsgáló felmérését mutatta be, valamint a kínai származású Tianyi Li látványos bemutatóját, aki szülővárosa, a délnyugat-kínai Dali turisztikai lehetőségeit és kihívásait vizsgálta.


A pénteki napot szintén plenáris előadások nyitották meg. Az Eszterházy Károly Egyetemről érkező Kovács Tibor a Kisújszállás városában rejlő turisztikai lehetőségeket mutatta be előadásában. Ezt követően Bántó Norbert, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Ügynökség igazgatója a megye természeti adottságaiban és sokszínű kulturális örökségében rejlő lehetőségeket hangsúlyozta. A plenáris ülést Szűcs Csaba, az Eszterházy Károly Egyetem oktatójának előadása zárta, aki a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Szövetkezet működését ismertette. A kávészünetet követően egy angol és két magyar nyelvű szekcióban zajlott tovább a munka. Ki kell emelni az azerbajdzsáni származású Aydan Gurbanova előadását, aki a hazájában lévő Goygol Nemzeti Parkban rejlő ökoturisztikai lehetőségeket vizsgálta, valamint a kenyai származású Adol Gogo Fredrick Collins előadását, aki a Kelet-Afrikában elindult integrációs folyamatok várható turisztikai hatásait elemezte.

forrás: https://gtt.partium.ro/hu


< Vissza