H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Norvégia mesés tájain

Utolsó módosítás: 2019. december 10.

Norvégia mesés tájai címmel nyílt meg Nagy Réka fotókiállítása Gyöngyösön, a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. Az Eszterházy Károly Egyetem PR- és kommunikációs ügyintézője fotóival egy képzeletbeli utazásra invitálja az érdeklődőket. A kiállítás áprilisban várja a látogatókat.

Mikor jártál Norvégiában és miért ezt a témát választottad kiállításod témájának?
Tavaly nyáron, a 30. születésnapomra leptem meg magam egy közel 2 hetes utazással. Azért választottam Norvégiát, mert nagyon szeretek olyan helyeket felfedezni, ahol közel lehetek a természethez. Sokat olvastam korábban erről az országról, így sejtettem, hogy szeretni fogom. Nem csalódtam.
Ez volt a második olyan alkalom, amikor már előre tudtam, hogy kiállítási anyagot szeretnék készíteni az utazásom során készített képekből. Az elmúlt 4 év során 4 kiállítással mutatkozhattam be Gyöngyösön, ebből hármat utazások ihlettek. 2016-ban Izlandra, 2017-ben Madeirára, idén pedig Norvégiába szerveztem képzeletbeli utazást. 

 Mit láthattak az érdeklődők azon az egy kiállításodon, amikor nem az utazásaid során készített fotóidat mutattad be?
2017 végén és 2018 elején a ZOOM Egyesület képviseletében 2 budapesti és 3 gyöngyösi intézményben tartottam fotós foglalkozásokat autista, értelmi- és mozgássérült, valamint egészséges gyerekeknek. A fényfestést próbálhatták ki, ami egy nagyon hálás technika. Mivel nincs rontott alkotás, garantált a sikerélmény. Így azok is látványos képeket készíthetnek, akik egyébként papíron nem tudnak rajzolni, pl. azért, mert finommotorikus képességeik fejlesztésre szorulnak. A mozgássérült gyerekek pedig a foglalkozásokon úgy tornáztatják izmaikat, hogy észre sem veszik. Az iskolások által készített képek annyira jól sikerültek, hogy kiállítás született belőle.

Visszatérve az idei kiállításodra, milyen tájakon jártál és mire fókuszáltál fotóiddal? Mit szeretnél megmutatni a képeiddel?
Egy 4000 km-es körutazáson vettem részt. A fontosabb állomások Oslo – Lillehammer – Trondheim és Bergen voltak. A fotóimon ezúttal is a természet szépségeit szerettem volna bemutatni. Nagyon sok szép helyen jártam, így elég nagy kihívás volt ezek közül kiválasztani a legjobb 24 képet. Norvégiában aránylag sok lehetőségem volt arra is, hogy használjam a kedvenc technikámat. Nagyon szeretek ugyanis a tükröződésekkel játszani.

 Hová utazol terveid szerint a legközelebb?
Májusban 8 napot töltök el Marokkóban. Még soha nem jártam Afrikában, úgyhogy teljesen más kultúrába fogok belecsöppenni, mint amit eddig bárhol megtapasztaltam. Kíváncsian várom már.


< Vissza