H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Az Aradi vértanúkra emlékeztek Gyöngyösön

Utolsó módosítás: 2018. október 05.

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet.

A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt, amiről a magyarság évről évre nemzeti gyásznap keretében emlékezik meg. Erre a napra emlékeztek Gyöngyösön is a Batthyány téren. A megemlékezés Kurucsai József köszöntőjével és beszédjével kezdődött, majd a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium diákjainak „Az utolsó szó jogán" című előadását tekinthették és hallgathatták meg a jelenlévők.

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának képviseletében Dr. Bujdosó Zoltán rektorhelyettes, Breznyik Benjamin, a Gyöngyösi Károly Róbert Campus HÖK elnöke, valamint Fischer Ádám, a Gyöngyösi Károly Róbert Campus HÖK általános elnökhelyettes helyeztek el koszorút a megemlékezésen.

A megemlékezésről további képeket tekinthetnek meg a gyongyos.hu weboldalán.


< Vissza