H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Passzold vissza tesó!

Utolsó módosítás: 2019. március 06.

Mobiltelefonnal a csimpánzokért és a gorillákért! Az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa is csatlakozott a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös kampányához!


A kezdeményezés célja, hogy minél több kidobásra ítélt, már nem használt mobiltelefont sikerüljön összegyűjteni a háztartásokból újrahasznosítás céljából. Ezeknek a készülékeknek az előállításhoz ugyanis koltán ércre van szükség, amit Afrikában, veszélyeztetett fajok - pl. gorillák és csimpánzok - élőhelyén bányásznak külszíni fejtéseken.

A gyűjtés kezdete: 2019. március 4. (hétfő)
Gyűjtőpontok: Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campus (aula, büfé)
Károly Róbert Diákhotel

A legfrissebb adatok szerint 2018-ban 5.100.000.000 mobiltelefon jutott a világ lakosságára (7.6 milliárd fő). Ha a növekedés ebben az ütemben folytatódik, 2020-ra a koltán kereslet meghaladhatja az 1000 tonnát. A használt mobiltelefonokban található ásványok újrahasznosításával azonban jelentősen csökkenthető az ércek bányászata.

A mobiltelefon gyűjtő kampányról, a koltánbányászat folyamatáról, valamint az újrahasznosítás előnyeiről bővebben információk itt találhatók.

 


< Vissza