H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Patikarobot

Utolsó módosítás: 2019. december 10.

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának robotika szakkörösei is részt vettek a kívül-belül megújult jászárokszállási Szent Margit Gyógyszertár ünnepélyes átadó ünnepségén. A hivatalos ceremónia után a hallgatók megismerkedhettek az intézményben telepített, közel 40 millió forintos patikarobot működésével.

A környéken egyedülálló és országosan is ritkaságnak számít az a fejlesztés, ami nemrég valósult meg Jászárokszálláson. A város felújított patikája, a Szent Margit Gyógyszertár első ránézésre ugyanolyan, mint bármelyik. Ám a patikusoknak egy átlagos gyógyszerkiadás során a recept vonalkódjának leolvasásán, az esetlegesen felmerülő kérdések megválaszolásán, a gyógyszerek árának elvételén és a csomagoláson kívül nincs dolguk. A pirulák keresését ugyanis a polcrendszer mögött működő patikarobot végzi.

Alig pár másodpercre van szükség ahhoz, hogy a robot teljesítse a rendeléseket és az igényelt gyógyszert a kiadónyíláshoz juttassa. A XXI. századi technológia nem csak megkönnyíti a gyógyszerészek munkáját, akiknek így csak a betérő vásárlókkal kell foglalkozniuk, hanem jelentősen lerövidíti a betegek patikában töltött idejét is.

A patikarobot működése a laikusok számára is lenyűgöző, a gyöngyösi campus robotika szakkörösei azonban szakértő szemekkel is meg tudták vizsgálni az újonnan telepített eszközt. Dr. Pántya Róbert, a gyöngyösi campus Alkalmazott Informatika Tanszékének főiskolai docense és a robotika szakkör vezetője hangsúlyozta, kollégáival igyekeznek minden ehhez hasonló lehetőséget kihasználni, hiszen fontos, hogy a hallgatók az oktatási célú robotok (pl.: Lego Mindstorms, Arduino Robot, stb) programozása mellett a különféle gyárakban, üzemekben alkalmazott robotok működését is megismerhessék. Hiszen például végzett programtervező informatikusokként nagy eséllyel fognak ilyen, vagy ehhez hasonló automatizált berendezésekkel dolgozni. A munkaerőhiányt ugyanis egyre több cég robotok telepítésével próbálja megoldani. Ezeknek a rendszereknek a működtetéséhez, karbantartásához, programok írásához pedig a jövőben egyre több szakemberre lesz szükség.

szöveg, fotók: Nagy Réka


< Vissza