H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Sötét turizmus

Utolsó módosítás: 2019. október 16.

A hírnév áldozatai: sötét-turisztikai utakon a modern popkultúra ikonjainak nyomában címmel tartott előadást Dr. habil Kovács Tibor a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson. Az Akadémiai esték programsorozat keretein belül az Eszterházy Károly Egyetem egyetemi docense beszélt az „amerikai álom" sötét oldaláról és bemutatta a modern populáris, amerikanizált kultúra néhány állócsillagának tragikus sorsát Memphis-től New York-on át Los Angeles-ig.


Az egykori Word Trade Center helye, híres csataterek, Csernobil, az aushwitz-i koncentrációs tábor, hírhedt börtönök, egy híres ember halálának helyszíne, sírja. Ezek az állomások mind felkerülhetnek egy olyan utazó listájára, aki kedveli a sötét turizmust. Az ilyen jellegű utazások célja lehet a szenzációhajhászás, a személyes élményszerzés, a tanulás és az emlékezés is. Az egyes helyszínek népszerűsége bizonyos körülmények hatására megnövekedhet. Például a Chernobyl televíziós sorozat után az átlagosnál is többen látogattak el az 1986-os atomkatasztrófa helyszínére.


A modernkori sötét turizmust 1815-től, Waterloo-i csatától számítjuk, ugyanis már másnap sokan felkeresték azt a helyszínt, ahol Napóleon végső vereséget szenvedett. Dr. Kovács Tibor egyetemi docens előadásában rávilágított, hogy a sötét turizmus mindig is létezett. Gondoljunk csak arra, hogy a középkori nyilvános akasztások, kivégzések mennyi embert vonzottak.


Az előadásra ellátogatók megismerkedhettek azokkal a kultikus, Elvis Presley-hez, Marilyn Monroe-hoz, Jim Morrison-hoz és John Lenon-hoz kapcsolótó helyszínekkel, melyeket több évtizeddel a sztárok halála után is turisták tömege keres fel. Elvis Presley életében ilyen például a Sun Studio, ahol felvették első dalait – érdekesség, hogy az épületet az 1980' években le akarták bontani -, egykori otthona, Graceland, vagy a Hotel International Las Vegas, ahol 8 év alatt 837 teltházas koncertet adott a rock'n'roll királya.


Marilyn Monroe halála után közel 60 évvel is zarándokhelynek számít a rajongók körében a filmcsillag sírhelye a Pierce Brothers Westwood Village temetőben.
Jim Morrison, a The Doors énekese, egyike a 27-esek klubjának (27 évesen elhunyt zenészek) Jimmy Handrix, Jannis Joplin, Kurt Cobain és Amy Winehouse mellett. A párizsi Pere Lachaise temetőben található síremlékéhez a rajongók évtizedekig vittek virág és gyertyák helyett alkoholt és cigarettát. Ma már azonban erre nincs lehetőség. A The Doors rajongók emellett gyakran keresik fel a Whisky a Go-go Bart, ahol elindult a zenekar karriere.
Mivel John Lenon-nak nincs ismert sírhelye, munkásságának tisztelői egykori lakóhelyéhez, a Central Park szomszédságában álló Dacota házhoz közel állítottak emlékhelyet a Beatles frontemberének.


A jelek szerint a sötét turizmus egyre növekvő, egyre „ígéretesebb" szegmense a turisztikai iparágnak, hiszen mindannyian szeretünk „borzongani", olyan helyekre eljutni, ahol tömegesen aratott a halál, vagy ahol egy-egy híres személy életét vesztette.

szöveg, fotók: Nagy Réka


< Vissza