H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Tanulmányút Kárpátaljára

Utolsó módosítás: 2019. december 14.

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának 20 fős hallgatói csapata és oktatói négynapos tanulmányúton vettek részt Kárpátalján a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával.


Nagyon élménydús programban volt részünk, amely az új ismeretek megszerzésén túl több esetben lehetőséget biztosított számunkra testmozgás gyakorlására is. Utazásunk tematikai hátterének gerincét a Rákóczi családhoz köthető műemlékek adták. A rendkívül felkészült és kitartó idegenvezetőnknek, Kenyeres Máriának köszönhetően sikerült a lehető legjobban kihasználnunk a rendelkezésre álló időkeretet és nagyon sok érdekes, tanulságos információval gazdagodtunk a kárpátaljai magyarság történetével és jelenlegi helyzetével kapcsolatban.


Tanulmányutunk első napján a beregsurányi határátkelőtől egyenesen a Munkácsi vár felé vettük az irányt. A 68 méterrel a környező térszín felé magasodó várhegy három teraszán kialakított komplex védelmi rendszer impozáns látképet biztosít amellett, hogy a magyar történelemben több esetben is kitüntetett szerephez jutott. A várban kialakított múzeum bejárását követően megcsodáltuk a fellegvárból nyíló panorámát, majd elindultuk a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára, ahol Dr. Fodor Gyula rektorhelyettes fogadott bennünket, Beregszász városközpontjának megtekintését követően. A közelmúltban átadott, modern sportcsarnokban hallgatóink egy barátságos labdarúgó mérkőzésen mérték össze tudásukat a főiskola futballcsapatával.


A második nap programját módosítanunk kellett a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt, ezért a hegyek helyett Ungvár felé vettük az irányt. Ezt megelőzően azonban még ellátogattunk a Beregszentmiklósi várkastélyhoz, ahol emlékezetes tárlatvezetésben volt részünk Bartosh József festőművésztől, aki egyben a várkastély üzemeltetője is és nagy erőfeszítéseket tett e műemlék megmentése érdekében. Ungvár látnivalóinak megtekintését a gerényi görög katolikus templommal kezdtük, majd az Ung-parti hársfasor érintésével már gyalog közelítettük meg a belvárost, érintve a Petőfi-szobrot, az egykori zsinagóga épületét, majd a görög katolikus székesegyházat. Az Ungvári vár szomszédságában elhelyezkedő szabadtéri és néprajzi múzeumban betekintést kaptunk Kárpátalja gazdag népi építészeti örökségéből, majd a várban létrehozott állandó és ideiglenes kiállítások segítségével ismerkedtünk meg a térség történelmével.


A harmadik nap reggelén örömmel konstatáltuk, hogy jó döntést hoztunk a programtervünk átírásával, hiszen napfényes időben indulhattunk el a Kárpátok hegyláncai felé a Latorca völgyében, a Vereckei-hágóhoz vezető úton. Utunk során több alkalommal megálltunk megcsodálni a hegyvidékre nyíló kilátást, amelyek közül a legemlékezetesebb talán az volt, amikor a Kanora-gerincre tettünk rövid kitérőt, ahol megtekinthettük azt a körpanorámát, ami Feszty Árpád körképének megfestéséhez is háttérkét szolgált. A nap folyamán lehetőségünk nyílt felkapaszkodni a Borzsa-havasokban található Gemba 1491 méter magas csúcsára, és ellátogatni a 16 méter magas Sipot-vízeséshez. Hallgatóinknak igazán impozáns környezetben nyílt lehetősége belekóstolni a tradicionális magyar íjászat rejtelmeibe. Már sötétedést követően értünk Felsőgerebenre, ami szerencsére nem akadályozott bennünket az Árpád-vonal második világháborús védelmi rendszerének megtekintésében. A meglepően jó állapotban járatrendszer bejárásával közelebbi képet kaphattunk a honvédelmi harcokról, ugyanakkor többekben felmerült az is, hogy micsoda titkokat rejthetnek a járatrendszer fel nem tárt szakaszai.


A hazautazás napján egy rövidebb programsor várt ránk. A szállásról a közeli Beregszászra utaztunk be, ahol a Beregvidéki Múzeumban érdekes ismertetőt hangzott el a város és környékének helytörténetéről és földtanáról. A város mai életéről a nyüzsgő piacon szereztünk további tapasztalatokat. A hazaindulás előtt, utolsó programpontként csetfalvai református templom festett kazettás mennyezetét tekintettük meg és lehetőségünk volt felmenni a faszerkezetű harangtoronyba is.


A tanulmányút során hallgatóink sokszínű tapasztalatra és tudásra tettek szert Kárpátalja sajátos történetéről, illetve jelenéről Ukrajna részeként. A négy napba sikerült igen sokrétű és jó színvonalú szakmai programokat „belesűrítenünk" amelyek mellett azért szabadidős tevékenységekre is maradt idő. A résztvevők többségről elmondható, hogy először járt a Kárpát-medencének ebben a szegletében, azonban a négy nap során gyűjtött élmények alapján talán az is kijelenthető, hogy nem utoljára.

szöveg: Dr. Koncz Gábor
fotók: Dr. Demszky Alma


< Vissza