H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Továbbra is népszerű egyetemünk!

Utolsó módosítás: 2019. július 25.

Már a jelentkezési adatok is azt mutatták, hogy töretlen az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem képzései iránt.

Ezt erősítik meg a szerdán zárult 2019. évi általános felvételi eljárás adatai, mely szerint az elmúlt évhez képest 8%-kal több jelentkezőt vett fel az Egyetem. A négy campuson összesen 2579 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben: 1197 fő nappali tagozaton, 1382 jelentkező levelező tagozaton tanulhat. A hallgatók nagy része, 85%-a magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzésben vehet részt. A leendő hallgatók kétharmada, 1683 fő alapképzésben tanulhat, míg a mesterfokozatot nyújtó szakokon közel ötszázan folytathatják tanulmányaikat. A bölcsész közismereti tanárszakok nappali tagozaton, a természettudományi tanárszakok viszont inkább levelező tagozaton voltak keresettek. A kétéves felsőoktatási szakképzésekre 412 fő nyert felvételt.

A legtöbben, 1794-en Egerben tanulhatnak, 449 fő nyert felvételt Gyöngyösre, 196 fő Jászberénybe és 140 Sárospatakra. Legnagyobb számban a Pedagógiai Karra és a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karra iratkozhatnak be szeptemberben.

A gyöngyösi székhelyű Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karon 112 hallgató kezdheti meg tanulmányait három campuson. Szőlész-borász képzésben 44 hallgató tanulhat majd az egri, a mátrai és a tokaji borvidéken: 22-en Egerben, 11-11 fő Sárospatakon és Gyöngyösön alapképzésre vagy felsőoktatási szakképzésre iratkozhat be.

A Bölcsészettudományi és Művészeti Karon a Vizuális Művészeti Intézet alap- és mesterszakjai voltak a legkeresettebbek. Képalkotás alapszakon 89-en tanulhatnak, közülük 58-an mozgóképkultúra és média szakirányon. Tervezőgrafika alapszakra 42 fő nyert felvételt. Az idén először meghirdetett grafikusművész osztatlan, mesterfokozatot nyújtó művészeti képzésre 16 fő iratkozhat be szeptemberben. A karon népszerű az anglisztika alapszak is: 55 fő nyert felvételt az egyetemre, 42 fő nappali tagozatra, 13 jelentkező levelező képzésre. A karon összesen 394 jelentkező tanulhat, többségük nappali tagozaton.

Idén is nagyon keresettek voltak a gazdaságtudományi képzési területhez tartozó alapszakok. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Karra Egerben és Gyöngyösön 722 hallgató nyert felvételt. Míg Egerben a nappali tagozatos alapképzések, addig Gyöngyösön a levelező képzések voltak a keresettebbek.

A Pedagógiai Karra felvételt nyert 742 fő kétharmada levelezős hallgató lesz. Az idei évben a gyógypedagógia alapszakra 260 hallgató nyert felvételt, melyből 55 fő Jászberényben, 32 fő Sárospatakon fog tanulni. A csecsemő és kisgyermeknevelő, az óvodapedagógus és a tanító szak Egerben nappali tagozaton, míg Jászberényben és Sárospatakon jellemzően levelező tagozaton volt keresett.

A Természettudományi Karon 609 hallgató kezdheti meg tanulmányait. Az idei évben is az informatikai és a sporttudományi képzési területhez tartozó szakokra nyertek felvételt a legtöbben. Programtervező informatikus szakon összesen 214-en tanulhatnak, Egerben 168-an, de a képzés felsőoktatási szakképzés formában Gyöngyösön és Sárospatakon is elindul. A sporttudományi alapszakokra 168-an nyertek felvételt. A legtöbben a sport- és rekreációszervezés szakon tanulnak majd, de további 79 fő testnevelőtanár szakkal társított osztatlan tanári szakpárra nyert felvételt, míg edző szakon – négy sportágban – 56 fő tanulhat majd nappali és levelező tagozaton.

A legmagasabb pontszámokat az osztatlan tanárképzésre jelentkezettek érték el, néhány szakpárra 440 vagy 470 pontszámmal kerültek be hallgatók. A ponthatár az ő pontszámukból adódik, de a decemberi miniszteri határozat szerint tanárszakon 305 pont is elég lehetett volna az állami ösztöndíjas felvételhez.

A leendő elsőévesek a felvettek.uni-eszterhazy.hu oldalon tájékozódhatnak a tanévkezdéshez kapcsolódó legfontosabb információkról.

Azok, akik nem nyertek felvételt az általános felvételi eljárásban vagy nem is jelentkeztek, július 29. és augusztus 7. között jelentkezhetnek az egyetem által pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzésekre a felvi.hu oldalon történt regisztrációt követően.


< Vissza