H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

XVII. Nemzetközi Tudományos Napok

Utolsó módosítás: 2020. június 06.

Nemzetközi tudományos online konferenciát szervezett az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa, a Gyöngyösi Felsőoktatásért Alapítvány és az MTA Miskolci Területi Bizottság Közgazdaságtudományi Szakbizottsága. A konferencia témája „Környezeti, gazdasági és társadalmi kihívások 2020 után" volt.

Tekintettel a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Kormányrendeletben megfogalmazottakra a gyöngyösi campus 2020. április 8-9. időpontra tervezett „XVII. Nemzetközi Tudományos Napok" című konferenciájának időpontját 2020. június 5.-re módosította és a jelenlegi helyzetnek megfelelően online formában tartotta meg.


A programot Dr. Bujdosó Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem campusokért felelős rektorhelyettese nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, ez az első alkalom, hogy a virtuális térben rendezi meg az intézmény a konferenciát. Külön öröm, hogy a világban kialakult helyzet ellenére is 197 hazai és külföldi előadó tartotta fontosnak a részvételét, akik összesen 212 előadásban, 5 magyar, 4 angol és 1 német nyelvű szekcióban ismertették kutatási eredményeiket, az általuk írt tanulmányt, vagy tudományos értekezést. Emellett a poszter szekcióban 88 posztert mutattak be.


A nap 3 plenáris előadással kezdődött, majd szekcióülésekkel folytatódott. A konferencián elhangzó előadások célja, hogy aktuális, mindannyiunk számára fontos témákra irányítsák rá a figyelmet hazai és külföldi szakértők bevonásával. „Már két évtizede élünk a 21. században, és nem úgy tűnik, hogy közelebb kerültünk volna a század- (ezred) fordulón már jól kivehető, nagy kihívásaink megválaszolásához. Pedig a gyorsuló technikai fejlődés (a „negyedik ipari forradalom"), az erősödő globális hálózatok ezzel a reménnyel kecsegetettek. Éppen ellenkezőleg, sok szakértő egybehangzó véleménye szerint kritikus fordulóponthoz érkeztünk: ha a következő tíz évben nem teszünk döntő lépéseket a válaszok terén, akkor kaotikus világ köszönt ránk, és az utódainkra. Az már bizonyossá vált, hogy a nagy környezeti, gazdasági, társadalmi kihívások egymástól nem függetlenek, ráadásul erősödnek is – ami azt jelenti, hogy csak az eddiginél jóval szorosabb, és hatékonyabb, globális együttműködéssel kezelhetők. Ennek nyilvánvaló példája az eddigi működésünket alapjaiban megrengető globális járvány, amelyben az egészségügyi – gazdasági – társadalmi - politikai válság szorosan összefonódva jelenik meg, és rávilágít: mennyire törékeny a fenntarthatóságunk. Többen így fogalmaznak: „legnagyobb problémánk az, hogy 19. századi gondolkodással (elvek mentén), 20. századi megoldásokkal (intézményrendszerre támaszkodva) próbáljuk menedzselni a 21. század olyan kihívásait, amilyenekkel soha korábban még nem találkozott az emberiség". A megfogalmazásban benne a válasz is: 21. századi megoldásokra van szükség." – olvasható a konferencia programjában.


A nap folyamán a magyar előadások mellett az idegennyelvű szekciókban összesen 18 ország szakértői – Bahrein, Csehország, Dél-Afrika, az Egyesült Államok, Ghána, Grúzia, Kína, Lengyelország, Mongólia, Németország, Olaszország, Oroszország, Pakisztán, Skócia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Tanzánia – járták körbe a fenti kérdésköröket és mutattak be reményeink szerint előremutató álláspontokat.

A XVII. Nemzetközi Tudományos Napok Konferencia a következő szponzorok támogatásával valósult meg:
- MKB Bank Nyrt.
- Gyöngyös Város Önkormányzata
- Gyöngyösi Felsőoktatásért Alapítvány
- Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesület
- Detki Keksz Kft.
- Európai Ökociklus Társaság (EURECYS)
- Sustainable Management of Cultural Landscape (SUMCULA)

 

szöveg, fotók: Nagy Réka


< Vissza