H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Az atomháború kockázatának csökkentéséről

Utolsó módosítás: 2019. október 03.

DUBRAVKO KLABUCAR ZÁGRÁBI PROFESSZOR ELŐADÁSA AZ EKE FEMTOSZKÓPIAI TUDÁSKÖZPONTJÁBAN

Prof. Dubrakvo Klabucar (Zágrábi Egyetem) előadást tartott az Eszterházy Károly Egyetemen a Gyöngyösi Károly Róbert Campus Femtoszkópiai Tudásközpontjában, angol nyelven. Előadásában beszámolt a 2017-ben Béke Nobel díjjal elismert Nemzetközi Kampány a Nukleáris Fegyverek Betiltásáért, angol nevén Internationan Campaign for Abolishing Nuclear Weapons, ICAN valamint a Kiváncsi, Érdekelt Tudósok Egyesülete (Union of Concerned Scientists, UCS) erőfeszítéseiről, melyek 2017. július 7-én egy olyan ENSZ határozathoz vezettek el, amely húsz éve az első, a szerződést aláíró felekre jogilag is kötelező érvényű szerződés az atomfegyverek leszereléséről.

Ennek a Szerződésnek a hátterében az atomfegyverek létezésével és azok magas fokozatú riadókészültségben tartásával kapcsolatos, növekvő nemzetközi aggodalom áll, mely az előadásban bemutatott, katasztrófa közeli, de nem közismert helyzetek józan, tudományos elemzésén alapul, és amelyekben sokszor szinte csak egy hajszálon múlott az atomháború kitörésének elkerülése. A szűk körben meghirdetett előadást élénk vita követte. Itt megfogalmazódott az előadás tartalmának magyar nyelvű közzétételének igénye is, melynek első lépése ennek a tájékoztató anyagnak a kiadása, melyet várhatóan további tudományos ismeretterjesztő előadások követnek majd.

Gyöngyösi látogatását megelőzően Klabucar professzor úr 2017. február 16-án előadást tartott az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban, az eta' mezonok forró és sűrű hadronanyagban történő tömegcsökkenésével kapcsolatos elméleti számításairól. Vendégünk Prof. Dubravko Klabucar 2017. február 20-i látogatását Gyöngyösön a THOR projekt (Theory of HOt matter and Relativistic Heavy Ion Collision), az EU COST Action CA15213 projektje finanszírozta, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközponttal együttműködésben.

Hivatkozások:
1) Az ENSZ konferenciájának 2017. 07. 07-i határozata az atomfegyverek elítéléséről: https://www.un.org/disarmament/tpnw/pressreleases.html
2) A 2017-es Nobel Békedíj az ICAN részére:
https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2017/ican-or.html
3) Union of Concerned Scientists: Prevent Nuclear War
https://www.ucsusa.org/nuclear-weapons#.Wq62qWrOWM8
4) Reducing the Risc of Nuclear Wars, Klabucar professzor úr előadása:
https://drive.google.com/drive/folders/1wf7ojl-8eXHGgkUHwYeVsGugGXPNpaMS

Klabucar professzor úr fotója:

 


< Vissza