H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Egyetemünk kutatóprofesszora a Csodák Palotájában

Utolsó módosítás: 2019. október 03.

Csörgő Tamás, egyetemünk kutatóprofesszora, a Femtoszkópiai Tudásközpont szellemi vezetője a minap meghívott előadást és részecskés kártyajáték bemutatót tartott Csodák Palotájában Werovszky Veronika, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont tudománykommunikátorának vendégeként. Az elő adásban közvetített beszélgetésben ezúttal is a részecske és magfizika rejtelmes világába vezette be az érdeklődő hallgatóságot, játékosan és interaktívan.

Előadásának címe és kivonata a következő volt:
Hogyan csinálhatunk kártyajátékból Higgs-bozont?

Részecskés kártyajátékokkal ismerkedünk, melyek segítségével tanulmányozható a Higgs-bozon néhány tulajdonsága, játékos formában érzékelhető a felfedezés szépsége és nehézsége.

Terítékre kerülnek a tökéletes kvarkfolyadék fizikáját bemutató játékokkal is, mint a Kvarkok Háborúja, a Kvarkanyag Memória és a kvarkos Rubik kocka. A Nagy Hadronütköztető (LHC: Large Hadron Collider) kísérleteit megidéző, fekete lyukas Rubik kocka segítségével pedig felidézzük, a 2017-es fizikai Nobel-díjat, amely a gravitációs hullámok kísérleti felfedezésével kapcsolatos. A rövid ismeretterjesztő előadást és beszélgetést a hallgatóság bevonásával lkis játékos részecskefizika-gyakorlat követte. A Wigner Cafe 2018 XII. 7-i előadását a Galileo Webcast élőben közvetítette és archiválta is.

A program meghirdetése, bejelentése itt olvasható:
https://www.csopa.hu/csopa-programok/175-wigner-cafe-fizikusokkal-20181107?date=2018-12-04-17-00

A bemutatóról készült archivált felvétel az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:
http://csopamedia.blogspot.com/2018/12/wigner-cafe-csorgo-tamas.html

A vonatkozó rész kb a 13. perctől indul. Minden kedves olvasónknak jó szórakozást, kellemes karácsonyt és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk!

 

Összeállította
Csörgő Tamás, az EKE Femtoszkópiai Tudásközpont nevében


< Vissza