H-3200 Gyöngyös Mátrai út 36; Telefon: +36 37 518 300; E-mail: informacio@uni-eszterhazy.hu

Lévy-repülés a kvarkanyagban

Utolsó módosítás: 2019. október 03.

Részecskekorrelációkkal vizsgálták, miként úsznak a részecskék az ősanyagban

Magyar kutatók nagy nemzetközi együttműködésbe csatlakozva igen érdekes jelenséget mutattak ki: a többek között vízi ragadozók mozgásában, tőzsdei folyamatokban és földrengések leírásában is megjelenő Lévy-repülés, avagy Lévy-folyamat jeleit ezúttal az ultrarelativisztikus atommagok ütközése nyomán létrejövő „őslevesben", azaz a kvarkok tökéletes folyadékában figyelték meg. Részletes méréseik egybevágnak azokkal a korábbi, magyar kutatók által elért eredményekkel, mely szerint egyes speciális részecskék ebbe az őslevesbe, a kvarkfolyadékba mártva, szinte Arkhimédész törvényének eleget téve, tömegük jelentős részét elvesztik.

Az elmúlt évtizedekben a femtoszkópiának igen nagy hagyománya alakult ki Magyarországon, amit mit sem jelez
jobban, mint az, hogy a terület „Workshop on Particle Correlations and Femtoscopy" című világkonferenciasorozatának
jubileumi, 10. konferenciáját éppen Magyarországon, Gyöngyösön, az Eszterházy Károly Egyetem
jogelődjén a Károly Róbert Főiskolán rendeztük meg, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az Eötvös Loránd
Tudományegyetem kutatóinak együttműködésével és közreműködésével. Ezen intézményekben Csörgő Tamás, Novák Tamás és Csanád Máté vezetésével végeznek femtoszkópiai kutatásokat, elméleti és kísérleti módszerekkel.

A magyar kutatók eredményei igazolták a feltevés helyességét, a kvarkanyagból keletkező hadronok eloszlása valóban Lévy-eloszlást követ. A Lévy-eloszlás egyik oka az is lehet, hogy a táguló közegben a hadronok egyre nagyobb utat tehetnek meg ütközés nélkül, és így a Gauss-eloszlásra vezető centrális határeloszlás-tétel („nagy számok törvénye") helyett ennek általánosítása lesz érvényes. Ez azt is jelenti, hogy a korábbi mérések, amelyek Lévy helyett Gauss-eloszlás feltételezésével mérték meg a kvarkanyag téridőbeli struktúráját, minden bizonnyal újra elvégzendők, immár a helyes feltevéssel. A PHENIX kísérlet cikke a bírálók szerint fordulópontot jelent a nagyenergiás nehézion-fizika femtoszkópiai mérései területén: a jövőbeli ezirányú kutatások kiindulópontja lehet.

A témáról bővebben itt olvashat.

Lévy folyamat a kvarkok őslevesében

Forrás: http://phenix.elte.hu/hirek


< Vissza